zamknij

Boczek z dresingiem ziołowym i selerem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy pomysł na danie z boczkiem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/Dzień Dobry TVNBoczek z dresingiem ziołowym i selerem

Składniki

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 150 ml sosu sojowego
  • kawałek imbiru
  • 1 por
  • 2 chilli
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  •  dresing:
  • duży pęczek: ziół: pietruszka, tymianek, szczaw
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  •  seler:
  • 2 duże selery
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek namocz przez godzinę w wodzie.
  • Następnie włóż do garnka i zalej wodą.
  • Zagotuj, ściągnij szumy z powierzchni wody.
  • Na boczek nałóż talerz i obciąż go garnkiem z wodą aby pozostał prosty.
  • Dodaj sos sojowy, por, chili, czosnek, cebule i pieprz.
  • Gotuj około 2 godzin aż boczek będzie miękki. Wyjmij z wody i osusz.
  • Następnie od strony skóry usmaż na suchej patelni aż powstanie chrupiąca skórka.
  • Zioła zblanszuj w gotującej się wodzie, następnie schłódź w wodzie z lodem i zmiksuj z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
  • Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.
  • Dopraw sola i pieprzem.
  • Boczek pokrój  w plasterki, ułożyć na selerze. Na wierzchu ułożyć dresing.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix