zamknij

Boczek z dresingiem ziołowym i selerem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy pomysł na danie z boczkiem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNBoczek z dresingiem ziołowym i selerem

Składniki

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 150 ml sosu sojowego
  • kawałek imbiru
  • 1 por
  • 2 chilli
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  •  dresing:
  • duży pęczek: ziół: pietruszka, tymianek, szczaw
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  •  seler:
  • 2 duże selery
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek namocz przez godzinę w wodzie.
  • Następnie włóż do garnka i zalej wodą.
  • Zagotuj, ściągnij szumy z powierzchni wody.
  • Na boczek nałóż talerz i obciąż go garnkiem z wodą aby pozostał prosty.
  • Dodaj sos sojowy, por, chili, czosnek, cebule i pieprz.
  • Gotuj około 2 godzin aż boczek będzie miękki. Wyjmij z wody i osusz.
  • Następnie od strony skóry usmaż na suchej patelni aż powstanie chrupiąca skórka.
  • Zioła zblanszuj w gotującej się wodzie, następnie schłódź w wodzie z lodem i zmiksuj z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
  • Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.
  • Dopraw sola i pieprzem.
  • Boczek pokrój  w plasterki, ułożyć na selerze. Na wierzchu ułożyć dresing.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix