zamknij

Boczek z dresingiem ziołowym i selerem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy pomysł na danie z boczkiem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNBoczek z dresingiem ziołowym i selerem

Składniki

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 150 ml sosu sojowego
  • kawałek imbiru
  • 1 por
  • 2 chilli
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  •  dresing:
  • duży pęczek: ziół: pietruszka, tymianek, szczaw
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  •  seler:
  • 2 duże selery
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek namocz przez godzinę w wodzie.
  • Następnie włóż do garnka i zalej wodą.
  • Zagotuj, ściągnij szumy z powierzchni wody.
  • Na boczek nałóż talerz i obciąż go garnkiem z wodą aby pozostał prosty.
  • Dodaj sos sojowy, por, chili, czosnek, cebule i pieprz.
  • Gotuj około 2 godzin aż boczek będzie miękki. Wyjmij z wody i osusz.
  • Następnie od strony skóry usmaż na suchej patelni aż powstanie chrupiąca skórka.
  • Zioła zblanszuj w gotującej się wodzie, następnie schłódź w wodzie z lodem i zmiksuj z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
  • Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.
  • Dopraw sola i pieprzem.
  • Boczek pokrój  w plasterki, ułożyć na selerze. Na wierzchu ułożyć dresing.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix