zamknij

Boczek z dresingiem ziołowym i selerem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowy pomysł na danie z boczkiem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNBoczek z dresingiem ziołowym i selerem

Składniki

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 150 ml sosu sojowego
  • kawałek imbiru
  • 1 por
  • 2 chilli
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  •  dresing:
  • duży pęczek: ziół: pietruszka, tymianek, szczaw
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  •  seler:
  • 2 duże selery
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  •  sól i pieprz
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Boczek namocz przez godzinę w wodzie.
  • Następnie włóż do garnka i zalej wodą.
  • Zagotuj, ściągnij szumy z powierzchni wody.
  • Na boczek nałóż talerz i obciąż go garnkiem z wodą aby pozostał prosty.
  • Dodaj sos sojowy, por, chili, czosnek, cebule i pieprz.
  • Gotuj około 2 godzin aż boczek będzie miękki. Wyjmij z wody i osusz.
  • Następnie od strony skóry usmaż na suchej patelni aż powstanie chrupiąca skórka.
  • Zioła zblanszuj w gotującej się wodzie, następnie schłódź w wodzie z lodem i zmiksuj z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
  • Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszaj z musztardą, majonezem i śmietaną.
  • Dopraw sola i pieprzem.
  • Boczek pokrój  w plasterki, ułożyć na selerze. Na wierzchu ułożyć dresing.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix