zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
restauracjadomowa
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://restauracjadomowa.blox.pl/Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Składniki

  • 2 pęczki botwiny-liście
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez prasę
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • szczypta ostrej mielonej papryki
0
4

Sposób przygotowania:

  • Botwinę dokładnie płuczemy i osuszamy.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek a kiedy uwolni się jego aromat wrzucamy liście botwiny, mieszamy.
  • Jak liście botwinki zwiędną wlewamy wino, gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje.
  • Następnie dodajemy pokruszony ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, zestawiamy z ognia, mieszamy całość i odstawiamy.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty o wielkości dopasowanej do naszych kokilek, takie same kwadraty wycinamy z papieru do pieczenia.
  • Każdą kokilkę wykładamy ciastem ( jak widać na zdjęciu) a dno nakłuwamy widelcem.
  • Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia a dla obciążenia wsypujemy np. fasolę.
  • Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 º C na 10 min.
  • Po tym czasie wyjmujemy kokilki z piekarnika a temperaturę zmniejszamy do 160 º C.
  • Usuwamy z ciasta papier z fasolą a do środka wkładamy botwinę z serem, na wierz wbijamy jajko, oprószamy solą, pieprzem i odrobiną papryki.
  • Kokilki ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż białka się zetną.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ciekawe, smacznie wyglądający danie, przepis na pewno wypróbuje :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix