zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
restauracjadomowa
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://restauracjadomowa.blox.pl/Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Składniki

  • 2 pęczki botwiny-liście
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez prasę
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • szczypta ostrej mielonej papryki
0
4

Sposób przygotowania:

  • Botwinę dokładnie płuczemy i osuszamy.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek a kiedy uwolni się jego aromat wrzucamy liście botwiny, mieszamy.
  • Jak liście botwinki zwiędną wlewamy wino, gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje.
  • Następnie dodajemy pokruszony ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, zestawiamy z ognia, mieszamy całość i odstawiamy.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty o wielkości dopasowanej do naszych kokilek, takie same kwadraty wycinamy z papieru do pieczenia.
  • Każdą kokilkę wykładamy ciastem ( jak widać na zdjęciu) a dno nakłuwamy widelcem.
  • Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia a dla obciążenia wsypujemy np. fasolę.
  • Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 º C na 10 min.
  • Po tym czasie wyjmujemy kokilki z piekarnika a temperaturę zmniejszamy do 160 º C.
  • Usuwamy z ciasta papier z fasolą a do środka wkładamy botwinę z serem, na wierz wbijamy jajko, oprószamy solą, pieprzem i odrobiną papryki.
  • Kokilki ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż białka się zetną.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ciekawe, smacznie wyglądający danie, przepis na pewno wypróbuje :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      tvnpix