zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
restauracjadomowa
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://restauracjadomowa.blox.pl/Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Składniki

  • 2 pęczki botwiny-liście
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez prasę
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • szczypta ostrej mielonej papryki
0
4

Sposób przygotowania:

  • Botwinę dokładnie płuczemy i osuszamy.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek a kiedy uwolni się jego aromat wrzucamy liście botwiny, mieszamy.
  • Jak liście botwinki zwiędną wlewamy wino, gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje.
  • Następnie dodajemy pokruszony ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, zestawiamy z ognia, mieszamy całość i odstawiamy.
  • Z ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty o wielkości dopasowanej do naszych kokilek, takie same kwadraty wycinamy z papieru do pieczenia.
  • Każdą kokilkę wykładamy ciastem ( jak widać na zdjęciu) a dno nakłuwamy widelcem.
  • Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia a dla obciążenia wsypujemy np. fasolę.
  • Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 º C na 10 min.
  • Po tym czasie wyjmujemy kokilki z piekarnika a temperaturę zmniejszamy do 160 º C.
  • Usuwamy z ciasta papier z fasolą a do środka wkładamy botwinę z serem, na wierz wbijamy jajko, oprószamy solą, pieprzem i odrobiną papryki.
  • Kokilki ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż białka się zetną.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ciekawe, smacznie wyglądający danie, przepis na pewno wypróbuje :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix