zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Brioche, czyli francuskie ciasto drożdżowe

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.kuchniainthecity.blogspot.comBrioche, czyli francuskie ciasto drożdżowe Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 170 g masła
  • 60g cukru
  • 4 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g cukru perlistego
0
6

Brioche to francuskie ciasto drożdżowe z masłem. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruszące się. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można je jeść bez niczego, ale wyśmienicie smakuje z dżemem. Brioche można upiec w różnych formach i wielkościach, bez dodatków lub z cukrem perlistym albo kawałkami czekolady. Polecam, bo ciasto jest bardzo smaczne.

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać trzy jajka, mleko i miksować na średnich obrotach przez 2 - 3 minuty. Jak ciasto zacznie robić się coraz bardziej gęste i gładkie, dodać miękkie masło (masło powinno mieć temperaturę pokojową). Wszystko zmiksować na średnich obrotach aż ciasto będzie elastyczne.
  • Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto ma wyrastać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto pokroić na 8 równych części i z każdej z nich uformować kulki. Poukładać kulki w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne trzy godziny (tym razem w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piekarnik ma być rozgrzany do 210 stopni C°. Piec przez 20 minut w 170 stopniach.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Kochana, czy ty w zyciu widzialas kiedykolwiek jak wyglada brioche???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      potwierdzam,jest naprawdę przepyszne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          tvnpix