zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Brioche, czyli francuskie ciasto drożdżowe

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: www.kuchniainthecity.blogspot.comBrioche, czyli francuskie ciasto drożdżowe Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 250 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 170 g masła
  • 60g cukru
  • 4 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g cukru perlistego
0
6

Brioche to francuskie ciasto drożdżowe z masłem. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruszące się. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można je jeść bez niczego, ale wyśmienicie smakuje z dżemem. Brioche można upiec w różnych formach i wielkościach, bez dodatków lub z cukrem perlistym albo kawałkami czekolady. Polecam, bo ciasto jest bardzo smaczne.

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać trzy jajka, mleko i miksować na średnich obrotach przez 2 - 3 minuty. Jak ciasto zacznie robić się coraz bardziej gęste i gładkie, dodać miękkie masło (masło powinno mieć temperaturę pokojową). Wszystko zmiksować na średnich obrotach aż ciasto będzie elastyczne.
  • Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto ma wyrastać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto pokroić na 8 równych części i z każdej z nich uformować kulki. Poukładać kulki w prostokątnej formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne trzy godziny (tym razem w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piekarnik ma być rozgrzany do 210 stopni C°. Piec przez 20 minut w 170 stopniach.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Kochana, czy ty w zyciu widzialas kiedykolwiek jak wyglada brioche???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      potwierdzam,jest naprawdę przepyszne

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          tvnpix