zamknij

Brioszki z pieczonym camembertem

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zestaw na każdą imprezę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsBrioszki z pieczonym camembertem

Składniki

  • 80 ml  mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 roztrzepane jajko
  • odrobina maku
  • 1 camembert w drewnianej skrzyneczce (250 g)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść z cukrem w mleku. Dodaj mąkę, jajka, sól i listki tymianku, wymieszaj ciasto. Zagnieć ciasto i po chwili zacznij dodawać małymi porcjami masło. Wyrabiaj w ten sposób około 6-8 minut aż całość składników dokładnie się połączy i ciasto będzie sprężyste w dotyku (najlepiej wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na dwie części, uformuj z nich wałki i podziel na około 25 części i uformuj z nich bułeczki.
  • Camembert wyjmij ze skrzyneczki i odwiń z papieru, w którym jest owinięty, odetnij wierzch z sera. Włóż z powrotem do skrzyneczki, odciętą górą do góry, lecz nie przykrywaj wieczkiem. Ser ułóż na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W około ułóż uformowane wcześniej bułeczki (pomiędzy każdą z nich zostaw około 0,5 cm odległości) i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz około 15-20 minut w 190ºC.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN"

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix