zamknij

Brioszki z pieczonym camembertem

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zestaw na każdą imprezę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsBrioszki z pieczonym camembertem

Składniki

  • 80 ml  mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 roztrzepane jajko
  • odrobina maku
  • 1 camembert w drewnianej skrzyneczce (250 g)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść z cukrem w mleku. Dodaj mąkę, jajka, sól i listki tymianku, wymieszaj ciasto. Zagnieć ciasto i po chwili zacznij dodawać małymi porcjami masło. Wyrabiaj w ten sposób około 6-8 minut aż całość składników dokładnie się połączy i ciasto będzie sprężyste w dotyku (najlepiej wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na dwie części, uformuj z nich wałki i podziel na około 25 części i uformuj z nich bułeczki.
  • Camembert wyjmij ze skrzyneczki i odwiń z papieru, w którym jest owinięty, odetnij wierzch z sera. Włóż z powrotem do skrzyneczki, odciętą górą do góry, lecz nie przykrywaj wieczkiem. Ser ułóż na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W około ułóż uformowane wcześniej bułeczki (pomiędzy każdą z nich zostaw około 0,5 cm odległości) i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz około 15-20 minut w 190ºC.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN"

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix