zamknij

Brioszki z pieczonym camembertem

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zestaw na każdą imprezę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsBrioszki z pieczonym camembertem

Składniki

  • 80 ml  mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 roztrzepane jajko
  • odrobina maku
  • 1 camembert w drewnianej skrzyneczce (250 g)
0
0

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść z cukrem w mleku. Dodaj mąkę, jajka, sól i listki tymianku, wymieszaj ciasto. Zagnieć ciasto i po chwili zacznij dodawać małymi porcjami masło. Wyrabiaj w ten sposób około 6-8 minut aż całość składników dokładnie się połączy i ciasto będzie sprężyste w dotyku (najlepiej wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego).
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieć ciasto i podziel na dwie części, uformuj z nich wałki i podziel na około 25 części i uformuj z nich bułeczki.
  • Camembert wyjmij ze skrzyneczki i odwiń z papieru, w którym jest owinięty, odetnij wierzch z sera. Włóż z powrotem do skrzyneczki, odciętą górą do góry, lecz nie przykrywaj wieczkiem. Ser ułóż na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia. W około ułóż uformowane wcześniej bułeczki (pomiędzy każdą z nich zostaw około 0,5 cm odległości) i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz około 15-20 minut w 190ºC.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN"

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix