zamknij

Brownie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekoladowa przekąska
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Made with LoveBrownie

Składniki

  • 3 dkg drożdży
  • 15 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • 3-4  twarde jabłka
  • 3 łyżki  masła (do nadzienia)
  • 4 łyżki  cukru (do nadziewane)
  • 10 dkg rodzynek
  • cynamon do posypania
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże mieszaj z łyżką ciepłej (nie gorącej wody) w kubeczku
  • Na stolnicy usyp kopczyk z mąki, cukru wanilinowego i szczypty soli
  • Dodaj masło (dobrze je pociąć na drobne kawałki po wrzuceniu – ułatwia to zagniatanie ciasta), jajo, drożdże
  • Energicznie zagnieć, aż uzyskasz gładką elastyczną masę (w przypadku trudności możesz podsypać trochę mąką)
  • Ciasto dziel na dwie części (minimalnie różne), większą ugnieć w okrągłej, wysmarowanej masłem brytfance, również po bokach
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści i delikatnie zarumieni, następnie wrzuć rodzynki
  • Odstaw do przestygnięcia
  • Jabłka obrane ze skórki krój w kostkę lub plasterki (ja używam dużego ostrza do plasterków na tarce) i ułóż na cieście
  • Zalej masłem z rodzynkami i posyp cynamonem
  • Na wierzch ułóż rozwałkowaną resztę ciasta
  • Jeśli zostało ci ciasto możesz powycinać kwiatki, listki, gwiazdki i poukładać na wierzchu (lekko dociskając)
  • Piecz w  temperaturze 180 stopni, aż urośnie i się zarumieni, a zapach wypełni całe mieszkanie

 

* Przepis od Made with Love- organizatora Urban Market


Urban Market - sobota 20.04.2013 w 1500m2, ul. Solec 18 >>> Sprawdź szczegóły

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix