zamknij

Brownie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekoladowa przekąska
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Made with LoveBrownie

Składniki

  • 3 dkg drożdży
  • 15 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • 3-4  twarde jabłka
  • 3 łyżki  masła (do nadzienia)
  • 4 łyżki  cukru (do nadziewane)
  • 10 dkg rodzynek
  • cynamon do posypania
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże mieszaj z łyżką ciepłej (nie gorącej wody) w kubeczku
  • Na stolnicy usyp kopczyk z mąki, cukru wanilinowego i szczypty soli
  • Dodaj masło (dobrze je pociąć na drobne kawałki po wrzuceniu – ułatwia to zagniatanie ciasta), jajo, drożdże
  • Energicznie zagnieć, aż uzyskasz gładką elastyczną masę (w przypadku trudności możesz podsypać trochę mąką)
  • Ciasto dziel na dwie części (minimalnie różne), większą ugnieć w okrągłej, wysmarowanej masłem brytfance, również po bokach
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści i delikatnie zarumieni, następnie wrzuć rodzynki
  • Odstaw do przestygnięcia
  • Jabłka obrane ze skórki krój w kostkę lub plasterki (ja używam dużego ostrza do plasterków na tarce) i ułóż na cieście
  • Zalej masłem z rodzynkami i posyp cynamonem
  • Na wierzch ułóż rozwałkowaną resztę ciasta
  • Jeśli zostało ci ciasto możesz powycinać kwiatki, listki, gwiazdki i poukładać na wierzchu (lekko dociskając)
  • Piecz w  temperaturze 180 stopni, aż urośnie i się zarumieni, a zapach wypełni całe mieszkanie

 

* Przepis od Made with Love- organizatora Urban Market


Urban Market - sobota 20.04.2013 w 1500m2, ul. Solec 18 >>> Sprawdź szczegóły

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix