zamknij

Brownie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekoladowa przekąska
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Made with LoveBrownie

Składniki

  • 3 dkg drożdży
  • 15 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka  cukru waniliowego
  • 3-4  twarde jabłka
  • 3 łyżki  masła (do nadzienia)
  • 4 łyżki  cukru (do nadziewane)
  • 10 dkg rodzynek
  • cynamon do posypania
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże mieszaj z łyżką ciepłej (nie gorącej wody) w kubeczku
  • Na stolnicy usyp kopczyk z mąki, cukru wanilinowego i szczypty soli
  • Dodaj masło (dobrze je pociąć na drobne kawałki po wrzuceniu – ułatwia to zagniatanie ciasta), jajo, drożdże
  • Energicznie zagnieć, aż uzyskasz gładką elastyczną masę (w przypadku trudności możesz podsypać trochę mąką)
  • Ciasto dziel na dwie części (minimalnie różne), większą ugnieć w okrągłej, wysmarowanej masłem brytfance, również po bokach
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści i delikatnie zarumieni, następnie wrzuć rodzynki
  • Odstaw do przestygnięcia
  • Jabłka obrane ze skórki krój w kostkę lub plasterki (ja używam dużego ostrza do plasterków na tarce) i ułóż na cieście
  • Zalej masłem z rodzynkami i posyp cynamonem
  • Na wierzch ułóż rozwałkowaną resztę ciasta
  • Jeśli zostało ci ciasto możesz powycinać kwiatki, listki, gwiazdki i poukładać na wierzchu (lekko dociskając)
  • Piecz w  temperaturze 180 stopni, aż urośnie i się zarumieni, a zapach wypełni całe mieszkanie

 

* Przepis od Made with Love- organizatora Urban Market


Urban Market - sobota 20.04.2013 w 1500m2, ul. Solec 18 >>> Sprawdź szczegóły

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix