Brownie POP's
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- brownie przygotowany wcześniej (przepis poniżej)
- patyczki do lizaków (lub grubsze wykałaczki)
- gorzka czekolada
- pysypka lub lukier do wyboru
Sposób przygotowania:
Przepis na 20 kulek
- Wystudzone brownie, rozgnieć na drobne kawałki i zagnieć jak ciasto. Gdy masa jest zbyt sucha dodaj – 1-2 łyżki sera mascarpone i dopiero wtedy zagnieć
- Z otrzymanej masy formuj równe kulki (z naszego przepisu powinno powstać około 20 kulek), które ukłóż na blasze i wstawiamy na około godzinę do lodówki
- Kiedy kulki się chłodzą rozpuść 3-4 kostki czekolady w kąpieli wodnej (aby uniknąć przypalenia)
- Po wyjęciu z lodówki, w każdą kulkę wbij umoczony w czekoladzie patyczek – zmniejszy to ryzyko zgubienia lizaka podczas jego jedzenia (a uwierzcie mi na słowo jest to bardzo przykry wypadek którego nie życzę nikomu z Was!). Po czym znów wstaw je do lodówki na około godzinę
- Gdy lizaki się chłodzą, polecam przygotować czekoladę na polewę, posypki i lukry do dekoracji
- Schłodzone lizaki maczaj w roztopionej czekoladzie (dobrze jest mieć przygotowany szeroki płaski nóż którym będziemy wyrównywać polewę)
- Dokładnie pokrytego polewą lizaka posyp/zanurzy w posypkach, cukrach i wszelkich cukierniczych cudach, według własnego upodobania i odstaw do wyschnięcia
* jeżeli bardziej lubiecie białą lub mleczną czekoladę możecie jej używać
* przyda się również: kawałek styropianu (chociaż ostatnio używaliśmy opakowania po jajkach) w który można będzie wbić gotowe ale nadal mokre lizaki szeroki nóż do wyrównywania polewy celofan i wstążka
Zobacz jak zrobić Brownie
- podstawowe ciasto do tegoprzepisu:
* Przepis od Made with Love- organizatora Urban Market
Urban Market - sobota 20.04.2013 w 1500m2, ul. Solec 18 >>> Sprawdź szczegóły