zamknij

Bruschetta z fasolą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Specjalność Włochów na przystawkę
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bruschetta z fasolą
Bruschetta z fasolą Joseph Seleetso

Składniki

  • 225 g ugotowanej fasoli Jaś
  • 4 grube kromki białego chleba
  • 55-85 g parmezanu
  • 16 czarnych oliwek
  • 12 listków rukloli
  • 4 łyżki łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
14

Sposób przygotowania:

  • Namocz fasolę przez noc.
  • Ugotuj w świeżej wodzie przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Odcedź. Obierz czosnek ze skórki, rozgnieć nożem i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj startą skórkę z cytryny. Usuń łodyżki z pietruszki i dobrze posiekaj. Wymieszaj całość dokładnie.
  • Całość dodaj do jeszcze ciepłej fasoli dodaj gremolatę  i wymieszaj.
  • Kromki chleba zgrilluj, natrzyj czosnkiem, przełóż na indywidualne talerze i skrop oliwą. Sałatę skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  • Nałóż na połowę kromki fasolę, na drugiej połóż listki rukoli.
  • Specjalnym  nożem potnij wiórki parmezanu i posyp nimi bruschettę. Wierzch udekoruj oliwkami.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha, muszę wypóbować ten przepis na bruscgetty, dzisiaj robię na kolację z mozzarellą wg,kuchni lidla, do tego oliwki i pomidorki, pyyycha :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robie bruschetty z oliwkami małymi pomidorami oliwą awokadem ! ale ten przepis wzbogaci jeszcze bardziej to przepyszne danie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          tvnpix