zamknij

Bruschetta z fasolą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Specjalność Włochów na przystawkę
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bruschetta z fasolą
Bruschetta z fasolą Joseph Seleetso

Składniki

  • 225 g ugotowanej fasoli Jaś
  • 4 grube kromki białego chleba
  • 55-85 g parmezanu
  • 16 czarnych oliwek
  • 12 listków rukloli
  • 4 łyżki łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
14

Sposób przygotowania:

  • Namocz fasolę przez noc.
  • Ugotuj w świeżej wodzie przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Odcedź. Obierz czosnek ze skórki, rozgnieć nożem i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj startą skórkę z cytryny. Usuń łodyżki z pietruszki i dobrze posiekaj. Wymieszaj całość dokładnie.
  • Całość dodaj do jeszcze ciepłej fasoli dodaj gremolatę  i wymieszaj.
  • Kromki chleba zgrilluj, natrzyj czosnkiem, przełóż na indywidualne talerze i skrop oliwą. Sałatę skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  • Nałóż na połowę kromki fasolę, na drugiej połóż listki rukoli.
  • Specjalnym  nożem potnij wiórki parmezanu i posyp nimi bruschettę. Wierzch udekoruj oliwkami.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha, muszę wypóbować ten przepis na bruscgetty, dzisiaj robię na kolację z mozzarellą wg,kuchni lidla, do tego oliwki i pomidorki, pyyycha :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robie bruschetty z oliwkami małymi pomidorami oliwą awokadem ! ale ten przepis wzbogaci jeszcze bardziej to przepyszne danie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          tvnpix