zamknij

Bruschetta z fasolą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Specjalność Włochów na przystawkę
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Bruschetta z fasolą
Bruschetta z fasolą Joseph Seleetso

Składniki

  • 225 g ugotowanej fasoli Jaś
  • 4 grube kromki białego chleba
  • 55-85 g parmezanu
  • 16 czarnych oliwek
  • 12 listków rukloli
  • 4 łyżki łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
14

Sposób przygotowania:

  • Namocz fasolę przez noc.
  • Ugotuj w świeżej wodzie przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Odcedź. Obierz czosnek ze skórki, rozgnieć nożem i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj startą skórkę z cytryny. Usuń łodyżki z pietruszki i dobrze posiekaj. Wymieszaj całość dokładnie.
  • Całość dodaj do jeszcze ciepłej fasoli dodaj gremolatę  i wymieszaj.
  • Kromki chleba zgrilluj, natrzyj czosnkiem, przełóż na indywidualne talerze i skrop oliwą. Sałatę skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  • Nałóż na połowę kromki fasolę, na drugiej połóż listki rukoli.
  • Specjalnym  nożem potnij wiórki parmezanu i posyp nimi bruschettę. Wierzch udekoruj oliwkami.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha, muszę wypóbować ten przepis na bruscgetty, dzisiaj robię na kolację z mozzarellą wg,kuchni lidla, do tego oliwki i pomidorki, pyyycha :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robie bruschetty z oliwkami małymi pomidorami oliwą awokadem ! ale ten przepis wzbogaci jeszcze bardziej to przepyszne danie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          tvnpix