zamknij

Bruschetta z fasolą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Specjalność Włochów na przystawkę
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bruschetta z fasolą
Bruschetta z fasolą Joseph Seleetso

Składniki

  • 225 g ugotowanej fasoli Jaś
  • 4 grube kromki białego chleba
  • 55-85 g parmezanu
  • 16 czarnych oliwek
  • 12 listków rukloli
  • 4 łyżki łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
0
14

Sposób przygotowania:

  • Namocz fasolę przez noc.
  • Ugotuj w świeżej wodzie przez ok. 10 minut, aż zmięknie. Odcedź. Obierz czosnek ze skórki, rozgnieć nożem i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj startą skórkę z cytryny. Usuń łodyżki z pietruszki i dobrze posiekaj. Wymieszaj całość dokładnie.
  • Całość dodaj do jeszcze ciepłej fasoli dodaj gremolatę  i wymieszaj.
  • Kromki chleba zgrilluj, natrzyj czosnkiem, przełóż na indywidualne talerze i skrop oliwą. Sałatę skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  • Nałóż na połowę kromki fasolę, na drugiej połóż listki rukoli.
  • Specjalnym  nożem potnij wiórki parmezanu i posyp nimi bruschettę. Wierzch udekoruj oliwkami.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha, muszę wypóbować ten przepis na bruscgetty, dzisiaj robię na kolację z mozzarellą wg,kuchni lidla, do tego oliwki i pomidorki, pyyycha :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robie bruschetty z oliwkami małymi pomidorami oliwą awokadem ! ale ten przepis wzbogaci jeszcze bardziej to przepyszne danie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          tvnpix