zamknij

Bruschetta z mozzarellą i śliwkami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | tofu Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodko i wytrawnie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsBruschetta z mozzarellą i śliwkami

Składniki

  • kilka kromek dobrej jakości chleba
  • 1 Mozzarella
  • 6 śliwek (najlepiej węgierek)
  • 200 ml octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka orzechów piniowych
  • odrobina oliwy extra virgin
  • odrobina sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • W rondelku doprowadź ocet balsamiczny do wrzenia, na małym ogniu gotuj do zredukowania (do ok. 10 min).
  • Na suchej patelni podpraż piniole, „podpiecz” kromki chleba z obu stron do chrupkości (można użyć patelni grillowej).
  • Do zredukowanego balsamico, którego konsystencja powinna przypominać syrop, dodaj ćwiartki śliwek. Gotuj 3 minuty.
  • Listki bazylii porwij. Gotowy, opieczony chleb skrop oliwą. Ułóż na kromkach plasterki mozzarelli, obsyp piniolami.
  • Delikatnie ułóż ciepłe śliwki na serze, po czym bruschetty posól i dopraw pieprzem, obsyp bazylią.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix