Bruschetta z mozzarellą i śliwkami
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | tofu Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiSłodko i wytrawnie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- kilka kromek dobrej jakości chleba
- 1 Mozzarella
- 6 śliwek (najlepiej węgierek)
- 200 ml octu balsamicznego
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka orzechów piniowych
- odrobina oliwy extra virgin
- odrobina sól i pieprz
0
0
Sposób przygotowania:
- W rondelku doprowadź ocet balsamiczny do wrzenia, na małym ogniu gotuj do zredukowania (do ok. 10 min).
- Na suchej patelni podpraż piniole, „podpiecz” kromki chleba z obu stron do chrupkości (można użyć patelni grillowej).
- Do zredukowanego balsamico, którego konsystencja powinna przypominać syrop, dodaj ćwiartki śliwek. Gotuj 3 minuty.
- Listki bazylii porwij. Gotowy, opieczony chleb skrop oliwą. Ułóż na kromkach plasterki mozzarelli, obsyp piniolami.
- Delikatnie ułóż ciepłe śliwki na serze, po czym bruschetty posól i dopraw pieprzem, obsyp bazylią.
Przepis z "Dzień dobry TVN".
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.