zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Bruschetta z pastą z sera grana padano z wędzonym łososiem i melisą

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.kulinarny-blog.plBruschetta z pastą z sera grana padano z wędzonym łososiem i melisą

Składniki

  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • 1 łyżka masła
  • 25 g orzechów włoskich
  • 35 g sera grana padano
  • 80 g wędzonego łososia
  • 4 gałązki melisy
  • 1/3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 pomidory koktajlowe
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
0
2

Sposób przygotowania:

  • Kromki pieczywa pełnoziarnistego smarujemy masłem i wkładamy do rozgrzanego do 180 St. C piekarnika. Zapiekamy około 10-15 minut aż grzanki nabiorą rumianego koloru.
  • Orzechy włoskie drobno siekamy. Ser grana padano trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  • W moździerzu ucieramy gałązki melisy z 2 łyżkami oliwy z oliwek do momentu uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.
  • W naczyniu łączymy utartą z oliwą melisę, starty ser oraz rozdrobnione orzechy włoskie. Dodajemy pieprz, najlepiej świeżo zmielony oraz 1/3 łyżeczki musztardy dijon dla zaostrzenia smaku pasty.
  • Na przygotowanych wcześniej grzankach układamy pastę z orzechów i sera. Na niej układamy cząstki pomidorów koktajlowych oraz zwinięte w różyczkę paski wędzonego łososia.
  • Całość dekorujemy listkami melisy oraz posypujemy startym serem grana padano. Serdecznie polecam!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix