zamknij

Brzoskwinie marynowane w rozmarynie i lawendzie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nowe oblicze brzoskwini
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Anna Urbańska/SPOT PoznańBrzoskwinie marynowane w rozmarynie i lawendzie

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 1/2 l wina Santo lub słodkiego wina
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek lawendy
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki mascarpone
  •  pistacje do dekoracji
  •  kwiaty lawendy do dekoracji
0
1

 

Sposób przygotowania:


  • Brzoskwinie nie mogą być zbyt miękkie, bo rozpadną się podczas przygotowania. Brzoskwinie przepołów, wyjmij pestkę. Ułóż w naczyniu wraz z gałązkami lawendy i rozmarynu. Zalej winem i odstaw na jakiś czas.
  • Gotujprzez kilka minut.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Mascarpone miksuj i dodawaj stopniowo kogel mogel. Na talerzu rozłożyć maz z kremu.
  • Na patelni grillowej podpiecz owoce. Ułóż na kremie. Posyp siekanymi pistacjami i ozdób  kwiatami lawendy.

Przepis był realizowany w ramach warsztatów „Słodycze na lato” organizowanego przez Akademię SPOT w Poznaniu.

Prowadzący warsztaty: Anna Urbańska - pasjonatka gotowania i pieczenia, szukająca nowych smaków i nietypowych rozwiązań kulinarnych.  Od 2009 roku prowadzi blogwww.teatrgotowania.blox.pl.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix