zamknij

Budyń waniliowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przysmak każdego malucha
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Budyń waniliowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Buzyń waniliowy

Składniki

  • 1 laska wanilii
  • 300 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
0
4

Sposób przygotowania:


  • Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyskrob miąższ
  • W rondlu rozgrzej szklankę mleka, dodaj miąższ, dwie połówki laski wanilii i cukier. Gotuj ciągle mieszając
  • W misce połącz resztę mleka z mąką
  • Oddziel białka od żółtek
  • Z rondla usuń laski wanilii. Stopniowo dodawaj mleko z mąką. Gotuj ciągle mieszając do uzyskania gładkiej, kleistej konsystencji
  • Dodaj kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj
  • Zdejmij z ognia a następnie dodaj żółtka do rondla, ciągle mieszając, przelej przez sito
  • Białka ubij z solą na sztywno
  • Delikatnie połącz z mleczną masą.
  • Przelej pudding do naczyń w których podawany będzie deser.
  • Wstaw do lodówki na 1 godzinę

Podpowiedź:

Żeby zapobiec powstaniu kożucha, posup gotowy budyń cukrem.

Czas przygotowania to 35 min. Z chłodzeniem ok. 2 godzin.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Co to jest gryfik?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix