zamknij

Budyń waniliowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przysmak każdego malucha
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Budyń waniliowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Buzyń waniliowy

Składniki

  • 1 laska wanilii
  • 300 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • szczypta soli
0
4

Sposób przygotowania:


  • Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyskrob miąższ
  • W rondlu rozgrzej szklankę mleka, dodaj miąższ, dwie połówki laski wanilii i cukier. Gotuj ciągle mieszając
  • W misce połącz resztę mleka z mąką
  • Oddziel białka od żółtek
  • Z rondla usuń laski wanilii. Stopniowo dodawaj mleko z mąką. Gotuj ciągle mieszając do uzyskania gładkiej, kleistej konsystencji
  • Dodaj kilka łyżek mleka do żółtek i wymieszaj
  • Zdejmij z ognia a następnie dodaj żółtka do rondla, ciągle mieszając, przelej przez sito
  • Białka ubij z solą na sztywno
  • Delikatnie połącz z mleczną masą.
  • Przelej pudding do naczyń w których podawany będzie deser.
  • Wstaw do lodówki na 1 godzinę

Podpowiedź:

Żeby zapobiec powstaniu kożucha, posup gotowy budyń cukrem.

Czas przygotowania to 35 min. Z chłodzeniem ok. 2 godzin.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Co to jest gryfik?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix