zamknij

Budyniowe placuszki z serka

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
whiness
Autor przepisu:
Niezłe danie na śniadanie od whiness
Ugotowałem to!32
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy

Składniki

  • 50 g mąki
  • 125 g twarożku
  • 1 jajko
  • 75 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka stewii
0
24

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem, stewią i sodą oczyszczoną. Dodajemy żółtko jajka, mleko i twarożek po czym miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie delikatnie dodajemy ubite na sztywną pianę białko, łącząc je z ciastem. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki w niewielkiej ilości tłuszczu. *Stewię zastąpić można dwa razy większą ilością cukru.

_____________

stewia - to słodkie zioło, wywądzące się z Brazylii i Paragwaju, gdzie używane jest jako naturalny słodzik.

Zainspiruj nas

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czy można to zrobić bez stewii ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no pewnie, wystarczy dodać cukier.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Lepsza wersja to: mleko ok. 2 i pół szklanki lub tyle samo maślanki, opakowanie budyniu waniliowego, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka oleju lub dobrej oliwy,mąka do ( wsypuje tyle aż uzyskam konsystencje śmietany) a serek polecam dodawać po usmażeniu na naleśników. Ser się przypala i lepiej smakuje wymieszany... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              boże, ludzie... widzę, że to trzeba tłumaczyć jak dodawanie dwu-latkowi. Trochę mózgiem - nie boli

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  No no dam sie skusic dzis popoludniu

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Stewia jest 250 razy slodsza od cukru. Łyżeczka stewii = szklanka cukru!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Obrzydliwe. Nikt nie chciał jesc. wywaliłam dla psa

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              1
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              MP3ka
                              MP3ka

                              dla niezorientowanych: stewia to zdrowy "słodzik" z roślin, który nie ma kalorii
                              a serek dodałabym homo, a nie taki zwykły biały w kostce. W przepisach na naleśniki czy inne placuszki, mąkę można zastąpić smakowym budyniem :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Troche dziwne mojemu dziecku nie smakowało

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      po wykonaniu tych placuszków całość będzie mieć okolo 500 kcal a bez cukru troche mniej ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          a gdzie mleko?

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Przecież jest napisane: 'Dodajemy żółtko jajka, mleko i twarożek po czym miksujemy wszystko (...)'
                                              Trzeba czytać ze zrozumieniem.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Bruschetta z fasolą
                                                  Przepis 12

                                                  Bruschetta z fasolą

                                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                  Kotleciki z brzoskwiniami

                                                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                  Puszyste ego Przepis 14

                                                  Puszyste ego

                                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                  Klasyka na twoim stole

                                                  Harira by Joseph Seeletso
                                                  Przepis 61

                                                  Harira by Joseph Seeletso

                                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                                  Babka ziemniaczana

                                                  Podlaski specjał

                                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                                  Kotlety po grecku

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                                  tvnpix