zamknij

Bulion wołowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozgrzewający, aromatyczny bulion
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bulion wołowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Bulion wołowy

Składniki

  • 1 kg szpondru wołowego
  • 2-3 szpiki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 seler
  • 1 por
  • łyżeczka pieprzu
  • 3-4 jagody jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka natki pietruszki
0
0
  • Obierz cebulę pozostawiając jedną warstwę skórki. Przekrój na pół i umieść na dnie garnka. Zagrzej i pozostaw aż cebula się zarumieni. Następnie odłóż cebulę, dodaj szponder, szpik i zalej ok. 0,75 l wody.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez ok. 3 godziny oczyszczając od czasu do czasu z szumowin.
  • Obierz marchew, seler, pora i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do bulionu na 45 minut przed końcem gotowania.
  • Zagnieć jagody jałowca i pokrusz drobno. Dodaj do bulionu razem z liściem laurowym, lubczykiem i natką.
  • Wyłów szponder i odłóż. Bulion przecedź przez sito.
  • Gotowy podawaj z warzywami lub stosować jako dodatek do sosów.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ja u siebie bazuję na bulionach drobiowych :) czasem warzywnych, od kostek rosołowych już dawno nie używam, nie ma co pchać w siebie tej chemii.. sporo jest różnych zamienników, krakus ma fajne buliony w buteleczkach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      tvnpix