zamknij

Bulion wołowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozgrzewający, aromatyczny bulion
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bulion wołowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Bulion wołowy

Składniki

  • 1 kg szpondru wołowego
  • 2-3 szpiki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 seler
  • 1 por
  • łyżeczka pieprzu
  • 3-4 jagody jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka natki pietruszki
0
0
  • Obierz cebulę pozostawiając jedną warstwę skórki. Przekrój na pół i umieść na dnie garnka. Zagrzej i pozostaw aż cebula się zarumieni. Następnie odłóż cebulę, dodaj szponder, szpik i zalej ok. 0,75 l wody.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez ok. 3 godziny oczyszczając od czasu do czasu z szumowin.
  • Obierz marchew, seler, pora i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do bulionu na 45 minut przed końcem gotowania.
  • Zagnieć jagody jałowca i pokrusz drobno. Dodaj do bulionu razem z liściem laurowym, lubczykiem i natką.
  • Wyłów szponder i odłóż. Bulion przecedź przez sito.
  • Gotowy podawaj z warzywami lub stosować jako dodatek do sosów.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ja u siebie bazuję na bulionach drobiowych :) czasem warzywnych, od kostek rosołowych już dawno nie używam, nie ma co pchać w siebie tej chemii.. sporo jest różnych zamienników, krakus ma fajne buliony w buteleczkach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      tvnpix