zamknij

Bulion wołowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozgrzewający, aromatyczny bulion
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bulion wołowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Bulion wołowy

Składniki

  • 1 kg szpondru wołowego
  • 2-3 szpiki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 seler
  • 1 por
  • łyżeczka pieprzu
  • 3-4 jagody jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka natki pietruszki
0
0
  • Obierz cebulę pozostawiając jedną warstwę skórki. Przekrój na pół i umieść na dnie garnka. Zagrzej i pozostaw aż cebula się zarumieni. Następnie odłóż cebulę, dodaj szponder, szpik i zalej ok. 0,75 l wody.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez ok. 3 godziny oczyszczając od czasu do czasu z szumowin.
  • Obierz marchew, seler, pora i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do bulionu na 45 minut przed końcem gotowania.
  • Zagnieć jagody jałowca i pokrusz drobno. Dodaj do bulionu razem z liściem laurowym, lubczykiem i natką.
  • Wyłów szponder i odłóż. Bulion przecedź przez sito.
  • Gotowy podawaj z warzywami lub stosować jako dodatek do sosów.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ja u siebie bazuję na bulionach drobiowych :) czasem warzywnych, od kostek rosołowych już dawno nie używam, nie ma co pchać w siebie tej chemii.. sporo jest różnych zamienników, krakus ma fajne buliony w buteleczkach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix