zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Burger “Kołodziej” z grillowanym indykiem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://www.pasjasmaku.wordpress.comBurger “Kołodziej” z grillowanym indykiem

Składniki

  • 120 g sznycla z piersi indyka
  • 2 kromki chleba "Kołodziej"
  • 2 liście mini sałaty rzymskiej
  • 1/2 sera pleśniowego Camembert
  • 1/2 gruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
0
8
Sposób przygotowania:
  • Masło, suszone pomidory i rozmaryn wrzucamy do pojemnika i blendujemy. Powinniśmy uzyskać masło koloru czerwonawego z kawałeczkami suszonych pomidorów i rozmarynu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Przygotowanie jest na prawdę proste i nie wymagające wiele czasu. Wszystko trwa około 10 minut a smak – niebiański. Na grillowej patelni lekko skropionej oliwą z oliwek grillujemy sznycel z indyka przyprawiony solą i pieprzem około 3 minut z każdej strony.
  • Na tej samej patelni grillujemy czerwoną cebulę pokrojoną w 3 grube plastry i 2 plastry gruszki (krojone wzdłuż) około 2 minut z każdej strony.
  • Z sera Camembert kroimy 2 plastry – jeden z wierzchu drugi od spodu. Robimy tak po to,żeby jedna strona plastra była pokryta białą pleśnią (po to, żeby dało się je zgrillować). Plastry Camemberta grillujemy na patelni około 2 minut tylko od strony pokrytej pleśnią.
  • Dwie kromki chleba przypiekamy na “chrupiąco” (w piekarniku lub na patelni) i smarujemy z jednej strony wcześniej przygotowanym masłem (dość grubo).
  • Na jednej kromce układamy kolejno sałatę rzymską, plastry sera Camembert, sznycel z indyka, plastry czerwonej cebuli i plastry gruszki.
  • Całość przykrywamy drugą kromką chleba (oczywiście stroną z masłem do dołu). Dobrze jest “spiąć” burgera wykałaczką od szaszłyków, żeby nie rozpadał się podczas podawania czy też przy jedzeniu.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix