zamknij

Burger z karmelizowaną dynią

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Jesienny burger z sałatką szpinakową z boczkiem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Burger z karmelizowaną dynią
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Burger z dynią

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego
  • 2 bułki
  • 2 garści startej dyni
  • szczypta cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4  ziarna ziela angielskiego
  • odrobina octu winnego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub wody
  • 1 opakowania szpinaku baby
  • 1 Papryczka jalapeno
  • do smaku majonez
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej cebuli
  • szczypta kolendry
0
2

Sposób przygotowania:

  • Dynia: Z pokrojonej w kawałki dyni zetnij skórkę i pokrój dynię w paski. Na patelni rozpuść trochę cukru, aby zrobić karmel. Wrzuć na patelnię paski dyni, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, dodaj odrobinę octu winnego i go odparuj. Na koniec dodaj szczyptę soli i warzywny wywar.
  • Sałatka:
    Liście młodego szpinaku skrop sokiem z cytryny, połącz je z pokrojoną drobno papryczką jalapeno i grillowanymi plastrami bekonu.
  • Burger:
    Na rozgrzanej patelni usmaż 200 g wołowego mięsa bez przypraw. Grillowaną bułkę posmaruj miękkim masłem. Wyłóż ją majonezem połączonym z papryczką jalapeno oraz posiekaną kolendrą.
  • Na sos majonezowy wyłóż usmażony plaster wołowiny, połóż 2 plastry usmażonego bekonu, dodaj posiekane drobno pomidory z białą i czerwoną cebulą oraz ze szczyptą kolendry. Na wierzch wyłóż paski karmelizowanej dyni, a na koniec dodaj sos majonezowy.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix