zamknij

Burger z karmelizowaną dynią

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Jesienny burger z sałatką szpinakową z boczkiem
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Burger z karmelizowaną dynią
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Burger z dynią

Składniki

  • 400 g mięsa wołowego
  • 2 bułki
  • 2 garści startej dyni
  • szczypta cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4  ziarna ziela angielskiego
  • odrobina octu winnego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub wody
  • 1 opakowania szpinaku baby
  • 1 Papryczka jalapeno
  • do smaku majonez
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej cebuli
  • szczypta kolendry
0
2

Sposób przygotowania:

  • Dynia: Z pokrojonej w kawałki dyni zetnij skórkę i pokrój dynię w paski. Na patelni rozpuść trochę cukru, aby zrobić karmel. Wrzuć na patelnię paski dyni, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, dodaj odrobinę octu winnego i go odparuj. Na koniec dodaj szczyptę soli i warzywny wywar.
  • Sałatka:
    Liście młodego szpinaku skrop sokiem z cytryny, połącz je z pokrojoną drobno papryczką jalapeno i grillowanymi plastrami bekonu.
  • Burger:
    Na rozgrzanej patelni usmaż 200 g wołowego mięsa bez przypraw. Grillowaną bułkę posmaruj miękkim masłem. Wyłóż ją majonezem połączonym z papryczką jalapeno oraz posiekaną kolendrą.
  • Na sos majonezowy wyłóż usmażony plaster wołowiny, połóż 2 plastry usmażonego bekonu, dodaj posiekane drobno pomidory z białą i czerwoną cebulą oraz ze szczyptą kolendry. Na wierzch wyłóż paski karmelizowanej dyni, a na koniec dodaj sos majonezowy.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix