zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Burger z melonem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comBurger z melonem

Składniki

  • 250g wołowiny ( antrykot )
  • 2 grube plastry melona
  • 1/2  papryczki chilli
  • 2 łyżki pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • 2 plastry sera cheddar
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na samy początku mielimy na grubych oczkach wołowinę ( ja burgery zawsze robię z antrykotu - ma idealną proporcję mięsa i tłuszczu ), dodajemy posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie wyrabiamy.
  • Formujemy z mięsa dwa płaskie burgery. Bułki kroimy na pół, z melona wycinamy dwa okrągłe, centymetrowej grubości plastry o średnicy bułki obrane ze skóry. Rozgrzewamy grillową patelnię i na mocnym ogniu grillujemy najpierw melona po 2 minuty z każdej strony; polewamy balsamico i posypujemy pieprzem. odkładamy na bok.
  • Następnie grillujemy nasze burgery po 3 minuty z każdej strony.
  • Zdejmujemy mięso, żeby odpoczęło, dokładamy na patelnie bułki posmarowane masłem wymieszanym z posiekanymi pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. Chwilę grillujemy.
  • Na spód bułki kładziemy grillowanego melona, mięso, plasterek cheddara i smarujemy pesto. przykrywamy drugą połową bułki i zajadamy ps. powyższe burgery w sezonie możemy przygotować na grillu zamiast na grillowej patelni.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mięsa nie soli się przed smażeniem...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix