zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Burger z melonem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comBurger z melonem

Składniki

  • 250g wołowiny ( antrykot )
  • 2 grube plastry melona
  • 1/2  papryczki chilli
  • 2 łyżki pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • 2 plastry sera cheddar
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na samy początku mielimy na grubych oczkach wołowinę ( ja burgery zawsze robię z antrykotu - ma idealną proporcję mięsa i tłuszczu ), dodajemy posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie wyrabiamy.
  • Formujemy z mięsa dwa płaskie burgery. Bułki kroimy na pół, z melona wycinamy dwa okrągłe, centymetrowej grubości plastry o średnicy bułki obrane ze skóry. Rozgrzewamy grillową patelnię i na mocnym ogniu grillujemy najpierw melona po 2 minuty z każdej strony; polewamy balsamico i posypujemy pieprzem. odkładamy na bok.
  • Następnie grillujemy nasze burgery po 3 minuty z każdej strony.
  • Zdejmujemy mięso, żeby odpoczęło, dokładamy na patelnie bułki posmarowane masłem wymieszanym z posiekanymi pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. Chwilę grillujemy.
  • Na spód bułki kładziemy grillowanego melona, mięso, plasterek cheddara i smarujemy pesto. przykrywamy drugą połową bułki i zajadamy ps. powyższe burgery w sezonie możemy przygotować na grillu zamiast na grillowej patelni.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mięsa nie soli się przed smażeniem...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      tvnpix