zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Burger z melonem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comBurger z melonem

Składniki

  • 250g wołowiny ( antrykot )
  • 2 grube plastry melona
  • 1/2  papryczki chilli
  • 2 łyżki pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • 2 plastry sera cheddar
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na samy początku mielimy na grubych oczkach wołowinę ( ja burgery zawsze robię z antrykotu - ma idealną proporcję mięsa i tłuszczu ), dodajemy posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie wyrabiamy.
  • Formujemy z mięsa dwa płaskie burgery. Bułki kroimy na pół, z melona wycinamy dwa okrągłe, centymetrowej grubości plastry o średnicy bułki obrane ze skóry. Rozgrzewamy grillową patelnię i na mocnym ogniu grillujemy najpierw melona po 2 minuty z każdej strony; polewamy balsamico i posypujemy pieprzem. odkładamy na bok.
  • Następnie grillujemy nasze burgery po 3 minuty z każdej strony.
  • Zdejmujemy mięso, żeby odpoczęło, dokładamy na patelnie bułki posmarowane masłem wymieszanym z posiekanymi pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. Chwilę grillujemy.
  • Na spód bułki kładziemy grillowanego melona, mięso, plasterek cheddara i smarujemy pesto. przykrywamy drugą połową bułki i zajadamy ps. powyższe burgery w sezonie możemy przygotować na grillu zamiast na grillowej patelni.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mięsa nie soli się przed smażeniem...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix