zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Burger z melonem

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: przepisy.comBurger z melonem

Składniki

  • 250g wołowiny ( antrykot )
  • 2 grube plastry melona
  • 1/2  papryczki chilli
  • 2 łyżki pesto
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • 2 plastry sera cheddar
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0
2

Sposób przygotowania:

  • Na samy początku mielimy na grubych oczkach wołowinę ( ja burgery zawsze robię z antrykotu - ma idealną proporcję mięsa i tłuszczu ), dodajemy posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Doprawiamy pieprzem i solą i dokładnie wyrabiamy.
  • Formujemy z mięsa dwa płaskie burgery. Bułki kroimy na pół, z melona wycinamy dwa okrągłe, centymetrowej grubości plastry o średnicy bułki obrane ze skóry. Rozgrzewamy grillową patelnię i na mocnym ogniu grillujemy najpierw melona po 2 minuty z każdej strony; polewamy balsamico i posypujemy pieprzem. odkładamy na bok.
  • Następnie grillujemy nasze burgery po 3 minuty z każdej strony.
  • Zdejmujemy mięso, żeby odpoczęło, dokładamy na patelnie bułki posmarowane masłem wymieszanym z posiekanymi pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. Chwilę grillujemy.
  • Na spód bułki kładziemy grillowanego melona, mięso, plasterek cheddara i smarujemy pesto. przykrywamy drugą połową bułki i zajadamy ps. powyższe burgery w sezonie możemy przygotować na grillu zamiast na grillowej patelni.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mięsa nie soli się przed smażeniem...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix