zamknij

Burrito z dwoma nadzieniami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dipem z kwaśnej śmietany
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeBurrito z dwoma nadzieniami i dipem z kwaśnej śmietany

Składniki

  •  świeża kolendra kolendra do przybrania
  •  nadzienie z mięsa mielonego:
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 szalotki
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100 g fasoli z puszki
  • 100 g chorizo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść liść laurowy
  • ok. 2 cm korzeń imbiru
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  •  nadzienie z kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 pomidory
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  •  ponadto:
  • ok. 12 placków tortilla
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 1 limonka
  • szczypta chili w proszku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj w kostkę żółtą i czerwoną paprykę.
  • Obierz szalotki i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij szalotki.
  • Po chwili dodaj mięso i smaż na średnim ogniu często mieszając przez ok. 10 minut.
  • Następnie dodaj przecier pomidorowy, papryki i liść laurowy.
  • Dopraw solą, pieprzem, zamieszaj i duś na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  • Posiekaj chorizo w drobną kostkę i dodaj razem z fasolą do mięsa. Posiekaj imbir w plastry.
  • Obierz czosnek i posiekaj w plasterki. Dodaj imbir, czosnek, posiekaną kolendrę, oregano, nasiona kopru włoskiego do mięsa i dokładnie wymieszaj.
  • Duś jeszcze 10 minut często mieszając i zdejmi z ognia.
  • Przygotuj drugie nadzienie. Umyj piersi kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść a następnie pokrój na małe kawałki.
  • Posiekaj drobno dymkę i czosnek. Umyj chili, osusz i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią dymkę oraz chili. Po upływie 3 minut dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj kukurydzę, czosnek i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Sparz pomidory we wrzątku, obierz ze skórek i pokrój w kostkę usuwając płynny miąższ i szypułki.
  • Dodaj do kurczaka po zdjęciu patelni z ognia i zamieszaj.
  • Przed podaniem podgrzej oba farsze i placki tortilli. Nałóż nadzienia na środek placków i zawijaj szczelnie.
  • Wymieszaj śmietanę z sokiem z limonki i szczyptą chili. Gotowe tortille podawaj z dodatkiem śmietanowego dipa, przybrane świeżą kolendrą.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix