Burrito z dwoma nadzieniami
Przepis
przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcjiZ dipem z kwaśnej śmietany
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- świeża kolendra kolendra do przybrania
- nadzienie z mięsa mielonego:
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 szalotki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/4 żółtej papryki
- 1/4 czerwonej papryki
- 100 g fasoli z puszki
- 100 g chorizo
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść liść laurowy
- ok. 2 cm korzeń imbiru
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 150 ml przecieru pomidorowego
- nadzienie z kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 pomidory
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielona papryczka chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ponadto:
- ok. 12 placków tortilla
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 1 limonka
- szczypta chili w proszku
0
1
Sposób przygotowania:
- Posiekaj w kostkę żółtą i czerwoną paprykę.
- Obierz szalotki i posiekaj drobno.
- Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij szalotki.
- Po chwili dodaj mięso i smaż na średnim ogniu często mieszając przez ok. 10 minut.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy, papryki i liść laurowy.
- Dopraw solą, pieprzem, zamieszaj i duś na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
- Posiekaj chorizo w drobną kostkę i dodaj razem z fasolą do mięsa. Posiekaj imbir w plastry.
- Obierz czosnek i posiekaj w plasterki. Dodaj imbir, czosnek, posiekaną kolendrę, oregano, nasiona kopru włoskiego do mięsa i dokładnie wymieszaj.
- Duś jeszcze 10 minut często mieszając i zdejmi z ognia.
- Przygotuj drugie nadzienie. Umyj piersi kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść a następnie pokrój na małe kawałki.
- Posiekaj drobno dymkę i czosnek. Umyj chili, osusz i posiekaj drobno.
- Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią dymkę oraz chili. Po upływie 3 minut dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj kukurydzę, czosnek i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
- Sparz pomidory we wrzątku, obierz ze skórek i pokrój w kostkę usuwając płynny miąższ i szypułki.
- Dodaj do kurczaka po zdjęciu patelni z ognia i zamieszaj.
- Przed podaniem podgrzej oba farsze i placki tortilli. Nałóż nadzienia na środek placków i zawijaj szczelnie.
- Wymieszaj śmietanę z sokiem z limonki i szczyptą chili. Gotowe tortille podawaj z dodatkiem śmietanowego dipa, przybrane świeżą kolendrą.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.