zamknij

Calzone na słodko

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
FateB
Autor przepisu:
Z bananami i orzechami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: FateBCalzone na słodko

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka otrąb
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka rozdrobnionych drożdży świeżych
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 banan
  • garść orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki melasy z Drzewa Świętojańskiego
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wieczorem: Mleko mieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw na ok. 5-10 minut. Po tym czasie w misce połącz drożdże z mąką i otrębami.
  • Wyrób ciasto, formuj kulkę, przykryj miskę ściereczką i odstaw na całą noc do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce
  • Rano: Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wykonuj nadzienie. Banana rozdrabnij widelcem na "papkę"
  • Orzechy drobno siekaj lub traktuj blenderem i mieszaj z bananem
  • Do nadzienia dodaj melasę z Chleba Świętojańskiego i dokładnie mieszaj
  • Ciasto wałkuj na okrągły placuszek (warto to zrobić na papierze do pieczenia, wtedy będzie łatwiej przełożyć na blaszkę)
  • Na połowie rozłóż nadzienie, składamy i dokładnie zalepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę, delikatnie smarujemy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut

* Melasa z Chleba Świętojańskiego to ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem, jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor oraz witamin np. B1, B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany. Szukaj w sklepach internetowych

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix