zamknij

Calzone z jarmużem i salami Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVNPiotr Kucharski w kuchni DDTVN. Przepisy z kapustą

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 12 plastrów pikantnego salami, pokrojonych w paski
  • 6 liści jarmużu, bez łodyg, porwane na drobne kawałki
  • 50 g twardego dojrzewającego sera (np. parmezanu)
  • 220 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka cukru
0
2

Sposób przygotowania:

 

  • W wodzie rozpuść cukier i drożdże.
  • Dodaj mąkę pszenną, pszenną razową, oliwę i sól.
  • Wymieszaj składniki ze sobą, następnie wyrób ręka na gładką masę, (jeśli będzie potrzeba podsyp mąką).
  • Ciasto musi być elastyczne i nie może się kleić do rąk.
  • Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotuj farsz.
  • Salami podsmaż przez chwilę na patelni, dodaj czosnek i smaż chwilę. Dodaj jarmuż, duś pod przykryciem kilka minut. Odstaw do schłodzenia.
  • Następnie wymieszaj z tartym parmezanem. Podziel ciasto na 4 równe części, każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm).
  • Na połowie każdego placka rozsmaruj ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu.
  • Brzegi zwilż wodą, złóż drugą połowę placka, delikatnie wypuść powietrze, zlep brzegi dociskając je widelcem. Ułóż calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix