zamknij

Calzone z jarmużem i salami Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVNPiotr Kucharski w kuchni DDTVN. Przepisy z kapustą

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 12 plastrów pikantnego salami, pokrojonych w paski
  • 6 liści jarmużu, bez łodyg, porwane na drobne kawałki
  • 50 g twardego dojrzewającego sera (np. parmezanu)
  • 220 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka cukru
0
2

Sposób przygotowania:

 

  • W wodzie rozpuść cukier i drożdże.
  • Dodaj mąkę pszenną, pszenną razową, oliwę i sól.
  • Wymieszaj składniki ze sobą, następnie wyrób ręka na gładką masę, (jeśli będzie potrzeba podsyp mąką).
  • Ciasto musi być elastyczne i nie może się kleić do rąk.
  • Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotuj farsz.
  • Salami podsmaż przez chwilę na patelni, dodaj czosnek i smaż chwilę. Dodaj jarmuż, duś pod przykryciem kilka minut. Odstaw do schłodzenia.
  • Następnie wymieszaj z tartym parmezanem. Podziel ciasto na 4 równe części, każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm).
  • Na połowie każdego placka rozsmaruj ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu.
  • Brzegi zwilż wodą, złóż drugą połowę placka, delikatnie wypuść powietrze, zlep brzegi dociskając je widelcem. Ułóż calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix