zamknij

Calzone z jarmużem i salami Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: DDTVNPiotr Kucharski w kuchni DDTVN. Przepisy z kapustą

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej razowej
  • 12 plastrów pikantnego salami, pokrojonych w paski
  • 6 liści jarmużu, bez łodyg, porwane na drobne kawałki
  • 50 g twardego dojrzewającego sera (np. parmezanu)
  • 220 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka cukru
0
2

Sposób przygotowania:

 

  • W wodzie rozpuść cukier i drożdże.
  • Dodaj mąkę pszenną, pszenną razową, oliwę i sól.
  • Wymieszaj składniki ze sobą, następnie wyrób ręka na gładką masę, (jeśli będzie potrzeba podsyp mąką).
  • Ciasto musi być elastyczne i nie może się kleić do rąk.
  • Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotuj farsz.
  • Salami podsmaż przez chwilę na patelni, dodaj czosnek i smaż chwilę. Dodaj jarmuż, duś pod przykryciem kilka minut. Odstaw do schłodzenia.
  • Następnie wymieszaj z tartym parmezanem. Podziel ciasto na 4 równe części, każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni na cienki (0,5 cm) placek w kształcie koła (Ø 26 cm).
  • Na połowie każdego placka rozsmaruj ¼ nadzienia zachowując 2 cm odstępu od brzegu.
  • Brzegi zwilż wodą, złóż drugą połowę placka, delikatnie wypuść powietrze, zlep brzegi dociskając je widelcem. Ułóż calzone na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 - 25 minut.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix