zamknij

Carpaccio

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Włoski smak w Twoim domu
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 300g polędwicy wołowej
  • 3-4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól i zmielony pieprz
  • do smaku parmezan
  • do smaku listki bazylli
0
17

Sposób przygotowania:

Polędwicę owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyjąć i pokroić w jak najcieńsze plastry. Mieso rozłożyć na talerzu. Oliwę polączyć z sokiem z cytryny i i posmarować plastry wołowiny pędzlem. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować bazylią i świeżo startym parmezanem.

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zgadzam się z ostatnim komentarzem! Carpaccio to wołowina, oliwa, cytryna + rukola, bazylia lub kapary.. i na koniec parmezan. Co za ignoranci? Tzw, "znawcy:. Gratuluję - świetny film. Carpaccio jest proste ale nie prostacke - nafaszerowane sałatami lodowymi, kiełkami i innymi wynalazkami :) smacznego!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dziwią mnie trochę niektóre komentarze o "ubogiej wersji" i o "fachowcach" kuchennych; żałosne.
      Ta wersja carpaccio jest wersją oryginalną, którą niewielu z Was komentujących jadło, a mieliście do czynienia z "wariacjami" tworzonymi przez domowych eksperymentatorów.
      Sztuka kulinarna to zrobienie czegoś tak prostego a zarazem genialnego.
      Smacznego... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ursi5

          W wersji video podana jest propozycja podania z rukolą, a szparagi to warzywo sezonowe, więc teraz o nie trudno. Rzeczywiście jednak oczekujemy bardziej wyrafinowanych przepisów, bo zaglądają ty tylko miłośnicy kuchni, którzy sztukę robienia carpaccio mają w małym palcu, no ale pierwsze koty za płoty:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              pyszne.....ja dodaję cieplutkie grzanki z masłem czosnkowym

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przyznam szczerze że jak na tak profesjonalną stronę miałam nadzieję doszukać się lepszych przepisów a wersja Carpaccio jest bardzo uboga . Powinna zostać podana na ruccoli oraz szparagami. Mimo wszystko polecam ponieważ dania są łatwe w przygotowaniu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Zgadzam się :) że wersja uboga :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          hmmm, czy mogę zatem prosić o wersję bogatszą ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • hmmm, czy mogę zatem prosić o wersję bogatszą ;)
                              • rozwiń

                              Wersja bogatsza jest bardzo łatwa do osiągnięcia . Trzeba po prostu szukać sklepu mięsnego gdzie polędwica kosztuje np. 109.99 PLN

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Ryba w curry Przepis 15

                                  Ryba w curry

                                  Indie na talerzu

                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                  Grillowany ser halloumi

                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                  Kotleciki z brzoskwiniami

                                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                                  Kaczka pływaczka

                                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                  Przepis 66

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                  tvnpix