zamknij

Carpaccio

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Włoski smak w Twoim domu
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy

Składniki

  • 300g polędwicy wołowej
  • 3-4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól i zmielony pieprz
  • do smaku parmezan
  • do smaku listki bazylli
0
17

Sposób przygotowania:

Polędwicę owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyjąć i pokroić w jak najcieńsze plastry. Mieso rozłożyć na talerzu. Oliwę polączyć z sokiem z cytryny i i posmarować plastry wołowiny pędzlem. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować bazylią i świeżo startym parmezanem.

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zgadzam się z ostatnim komentarzem! Carpaccio to wołowina, oliwa, cytryna + rukola, bazylia lub kapary.. i na koniec parmezan. Co za ignoranci? Tzw, "znawcy:. Gratuluję - świetny film. Carpaccio jest proste ale nie prostacke - nafaszerowane sałatami lodowymi, kiełkami i innymi wynalazkami :) smacznego!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dziwią mnie trochę niektóre komentarze o "ubogiej wersji" i o "fachowcach" kuchennych; żałosne.
      Ta wersja carpaccio jest wersją oryginalną, którą niewielu z Was komentujących jadło, a mieliście do czynienia z "wariacjami" tworzonymi przez domowych eksperymentatorów.
      Sztuka kulinarna to zrobienie czegoś tak prostego a zarazem genialnego.
      Smacznego... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ursi5

          W wersji video podana jest propozycja podania z rukolą, a szparagi to warzywo sezonowe, więc teraz o nie trudno. Rzeczywiście jednak oczekujemy bardziej wyrafinowanych przepisów, bo zaglądają ty tylko miłośnicy kuchni, którzy sztukę robienia carpaccio mają w małym palcu, no ale pierwsze koty za płoty:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              pyszne.....ja dodaję cieplutkie grzanki z masłem czosnkowym

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przyznam szczerze że jak na tak profesjonalną stronę miałam nadzieję doszukać się lepszych przepisów a wersja Carpaccio jest bardzo uboga . Powinna zostać podana na ruccoli oraz szparagami. Mimo wszystko polecam ponieważ dania są łatwe w przygotowaniu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Zgadzam się :) że wersja uboga :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          hmmm, czy mogę zatem prosić o wersję bogatszą ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • hmmm, czy mogę zatem prosić o wersję bogatszą ;)
                              • rozwiń

                              Wersja bogatsza jest bardzo łatwa do osiągnięcia . Trzeba po prostu szukać sklepu mięsnego gdzie polędwica kosztuje np. 109.99 PLN

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Champion cyklistów Przepis 16

                                  Champion cyklistów

                                  Niebanalna szarlotka

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                  Przepis 66

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                  Ryba w curry Przepis 15

                                  Ryba w curry

                                  Indie na talerzu

                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                  Wiśniowy drift

                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                  Przysmak młodości

                                  Kanapka idealna!

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  tvnpix