zamknij

Carpaccio

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Włoski smak w Twoim domu
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 300g polędwicy wołowej
  • 3-4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • do smaku sól i zmielony pieprz
  • do smaku parmezan
  • do smaku listki bazylli
0
17

Sposób przygotowania:

Polędwicę owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyjąć i pokroić w jak najcieńsze plastry. Mieso rozłożyć na talerzu. Oliwę polączyć z sokiem z cytryny i i posmarować plastry wołowiny pędzlem. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować bazylią i świeżo startym parmezanem.

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zgadzam się z ostatnim komentarzem! Carpaccio to wołowina, oliwa, cytryna + rukola, bazylia lub kapary.. i na koniec parmezan. Co za ignoranci? Tzw, "znawcy:. Gratuluję - świetny film. Carpaccio jest proste ale nie prostacke - nafaszerowane sałatami lodowymi, kiełkami i innymi wynalazkami :) smacznego!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dziwią mnie trochę niektóre komentarze o "ubogiej wersji" i o "fachowcach" kuchennych; żałosne.
      Ta wersja carpaccio jest wersją oryginalną, którą niewielu z Was komentujących jadło, a mieliście do czynienia z "wariacjami" tworzonymi przez domowych eksperymentatorów.
      Sztuka kulinarna to zrobienie czegoś tak prostego a zarazem genialnego.
      Smacznego... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ursi5

          W wersji video podana jest propozycja podania z rukolą, a szparagi to warzywo sezonowe, więc teraz o nie trudno. Rzeczywiście jednak oczekujemy bardziej wyrafinowanych przepisów, bo zaglądają ty tylko miłośnicy kuchni, którzy sztukę robienia carpaccio mają w małym palcu, no ale pierwsze koty za płoty:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              pyszne.....ja dodaję cieplutkie grzanki z masłem czosnkowym

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przyznam szczerze że jak na tak profesjonalną stronę miałam nadzieję doszukać się lepszych przepisów a wersja Carpaccio jest bardzo uboga . Powinna zostać podana na ruccoli oraz szparagami. Mimo wszystko polecam ponieważ dania są łatwe w przygotowaniu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Zgadzam się :) że wersja uboga :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          hmmm, czy mogę zatem prosić o wersję bogatszą ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • hmmm, czy mogę zatem prosić o wersję bogatszą ;)
                              • rozwiń

                              Wersja bogatsza jest bardzo łatwa do osiągnięcia . Trzeba po prostu szukać sklepu mięsnego gdzie polędwica kosztuje np. 109.99 PLN

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                  Chleb orzechowy Przepis 112

                                  Chleb orzechowy

                                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Puszyste ego Przepis 14

                                  Puszyste ego

                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  tvnpix