Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis
przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Składniki
- 2 duże buraki
- garść rukoli
- garść pestek dyni
- 100 g koziego sera
- kilka kropel octu balsamicznego
- odrobina musztardy Dijon
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy w foli w ok. 200 stopniach, aż będą miękkie. Obieramy je ze skóry i kroimy na cienkie plastry. Na talerzu układamy rukolę, na niej plastry buraków, posypujemy pestkami dyni i kozim serem. Następnie polewamy dressingiem.
Dressing:
Mieszamy razem ocet balsamiczny, musztardę, oliwę z oliwek i miód. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"
Komentarze (6)
Te buraczki są przepyszne , ja znam inny dresing do nich a mianowicie : rozgniecione maliny , miód i ocet balsamiczny . Palce lizać - polecam.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ja ocet balsamiczny wlewam do foli w której burak się piecze i podaje na bruschetcie z ruccolą oraz serem kozim. Polecam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Super pomysł spróbowałam jest bardzo pyszne polecam!!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Znam ten przepis ale z restauracji i mam wątpliwości co do autorstwa pani Kasi... Nie zmienia to jednak faktu, ze smakuje fantastycznie ... Gorąco polecam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Fajny przepis. Myślę żeby coś takiego zrobić, ale chciałam najpierw te buraki zamarynować, musiałby być al dente, takie niedopieczone. Wciąż szukam pomysłu....
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
oliwa, czosne, swiezy rozmaryn i tymianek. w tej marynacie obtaczam buraki i zostawiam na noc. nastepnie kazdego buraka owijam folia aluminiowa i pieke w piekarniku. mozna tez po lyzce marynaty z ziolamu dac na folie dodatkowo. Buraki sa mega aromatyczne. podaje to z dresungiem i posypane platkami parmezanu lub z rukola, feta i podprazonymi orzechami... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie