zamknij

Carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autorski przepis zwyciężczyni Masterchefa Dominiki Wójciak
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Bartosz Krupa/East News/DDTVNCarpaccio z pieczonych buraków

Składniki

  • 5 buraków
  •  sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki kremu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 200 g bryndzy
  • 4 garście rukoli
  •  sól, pieprz
  • 4 łyżki dukkah
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych ze skórką
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki nasion kuminu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki soli
0
0
  • Dukkah: Orzechy wstaw na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wystudź, a następnie zetrzyj skórkę, pocierając orzechy w dłoniach. Nie musisz zdejmować skórki bardzo dokładnie. Orzechy przełóż do moździerza i utłucz, zostawiając większe kawałki. Upraż na suchej patelni ziarna słonecznika i sezam. Następnie na patelnię wrzuć przyprawy, praż je, aż zaczną pachnieć i rozetrzyj w moździerzu na proszek. Utłuczone orzechy, ziarna sezamu, przyprawy i sól wymieszaj.
  • Buraki umyj i nieobrane owiń folią aluminiową i piecz 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudź, obierz i pokrój na mandolinie na cieniutkie plasterki.
  • Zalej marynatą przygotowaną z doku i skórki pomarańczy, kremu balsamicznego i oliwy. Dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu, odstaw do zamarynowania na pól godziny.
  • Plasterki marynowanych buraków rozłóż na talerzu, skrop marynatą. Na wierzchu ułóż kilka listków rukoli, pokruszoną bryndzę i posyp całość aromatycznym dukkah.

Przepis autorstwa Dominiki Wójciak, zwyciężczyni trzeciej polskiej edycji programu Masterchef.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix