zamknij

Carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autorski przepis zwyciężczyni Masterchefa Dominiki Wójciak
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Bartosz Krupa/East News/DDTVNCarpaccio z pieczonych buraków

Składniki

  • 5 buraków
  •  sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki kremu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 200 g bryndzy
  • 4 garście rukoli
  •  sól, pieprz
  • 4 łyżki dukkah
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych ze skórką
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki nasion kuminu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki soli
0
0
  • Dukkah: Orzechy wstaw na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wystudź, a następnie zetrzyj skórkę, pocierając orzechy w dłoniach. Nie musisz zdejmować skórki bardzo dokładnie. Orzechy przełóż do moździerza i utłucz, zostawiając większe kawałki. Upraż na suchej patelni ziarna słonecznika i sezam. Następnie na patelnię wrzuć przyprawy, praż je, aż zaczną pachnieć i rozetrzyj w moździerzu na proszek. Utłuczone orzechy, ziarna sezamu, przyprawy i sól wymieszaj.
  • Buraki umyj i nieobrane owiń folią aluminiową i piecz 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudź, obierz i pokrój na mandolinie na cieniutkie plasterki.
  • Zalej marynatą przygotowaną z doku i skórki pomarańczy, kremu balsamicznego i oliwy. Dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu, odstaw do zamarynowania na pól godziny.
  • Plasterki marynowanych buraków rozłóż na talerzu, skrop marynatą. Na wierzchu ułóż kilka listków rukoli, pokruszoną bryndzę i posyp całość aromatycznym dukkah.

Przepis autorstwa Dominiki Wójciak, zwyciężczyni trzeciej polskiej edycji programu Masterchef.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix