zamknij

Ceviche

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Surowa ryba w soku z limonki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Restauracja "El Popo" w WarszawieCeviche

Składniki

  • sok z 6-8  limonek
  • sól  do smaku
  • 400 g polędwiczek z dorsza
  • 2  awokado
  • 3 pomidory
  • 1  mała pokrojona w piórka cebula czerwona
  • 2 gałązki kolendry
0
1

Szef kuchni Angel Aceves Vivanco, Meksykanin z Guadalajary gorąco poleca:

Sposób przygotowania:

Rybę posól i pokrój w grubą kostkę. Zalej sokiem z limonek i dodaj 2 gałązki kolendry. Wstaw przykryte do lodówki na kilka godzin, co jakiś czas zamieszaj.

Przed podaniem pokrój awokado i pomidory w kostkę podobnej wielkości. Odcedź rybę z soku. Wymieszaj rybę z warzywami, posyp czerwoną cebulą i nacią kolendry.

* Ceviche to rodzaj sałatki, która pochodzi najprawdopodobniej z Peru. Tradycyjnie przyrządzana z surowej ryby zalewanej sokiem z limonki, z dodatkiem warzyw.

 

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja meksykańska El Popo (Warszawa, ul. Senatorska 27) należąca do rodzeństwa Kręglickich.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

om nom nom nom mnjam dobre to

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja dodaje jeszcze obowiązkowo oliwę z oliwek - tak się jadało w Ekwadorze, przypominało bardziej "zupkę na zimno" niż sałatkę

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          tvnpix