zamknij

Ceviche

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Surowa ryba w soku z limonki
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Restauracja "El Popo" w WarszawieCeviche

Składniki

  • sok z 6-8  limonek
  • sól  do smaku
  • 400 g polędwiczek z dorsza
  • 2  awokado
  • 3 pomidory
  • 1  mała pokrojona w piórka cebula czerwona
  • 2 gałązki kolendry
0
1

Szef kuchni Angel Aceves Vivanco, Meksykanin z Guadalajary gorąco poleca:

Sposób przygotowania:

Rybę posól i pokrój w grubą kostkę. Zalej sokiem z limonek i dodaj 2 gałązki kolendry. Wstaw przykryte do lodówki na kilka godzin, co jakiś czas zamieszaj.

Przed podaniem pokrój awokado i pomidory w kostkę podobnej wielkości. Odcedź rybę z soku. Wymieszaj rybę z warzywami, posyp czerwoną cebulą i nacią kolendry.

* Ceviche to rodzaj sałatki, która pochodzi najprawdopodobniej z Peru. Tradycyjnie przyrządzana z surowej ryby zalewanej sokiem z limonki, z dodatkiem warzyw.

 

***

Przepis przygotowała dla nas restauracja meksykańska El Popo (Warszawa, ul. Senatorska 27) należąca do rodzeństwa Kręglickich.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

om nom nom nom mnjam dobre to

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja dodaje jeszcze obowiązkowo oliwę z oliwek - tak się jadało w Ekwadorze, przypominało bardziej "zupkę na zimno" niż sałatkę

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          tvnpix