zamknij

Chaczapuri

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia bałkańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Gruzińska pizza
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Bistro Masz GulaszChaczapuri

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. ¾ - 1 litra woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  •  mąka do podsypywania
  •  masło do posmarowania po upieczeniu
  • składniki farszu :
  • 500 g mozzarelli
  • 250 g bryndzy
  • 250 g fety
  • 1 jajko
  •  sól do smaku
  •  sałata i owoce granatu do dekoracji
0
6

Sposób przygotowania:

Składniki na 4 duże placki

  • Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z cukrem, dodaj pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrób sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsyp mąkę, jeżeli za twarde dolej trochę płynu
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia
  • Przygotować farsz: sery pokrusz lub zetrzyj, wymieszaj z jajkiem. Jeśli trzeba, posól do smaku
  • Ciasto podziel na 4 kule. Uformuj 4 kule z farszu
  • Rozwałkuj kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm
  • Na każdym placku połóż ser, zawiń ciasto dookoła jak sakiewkę i zlep zamykając ser w środku
  • W trakcie pracy podsyp stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleił
  • Utwórz kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkuj na placki
  • Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru
  • Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia
  • Po wyjęciu z pieca posmaruj szczodrze masłem. Podawaj pokrojone jak pizza

* kuchnia gruzińska

Przepis z Bistro Masz Gulasz ul. Piękna 15, w Warszawie

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepis Magdy Gessler w podwójnych proporcjach, z pominięciem najlepszego - jajka na koniec. Wypada podpisać.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      chaczapuri to gruziński przepis, a nie M. Gessler

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          genialne choć porównanie z pizzą nie daje nam obrazu smaku raczej jest to placek podobny do greckiej pity nadziany serem -pycha zwłaszcza jeszcze ciepłe z piekarnika .

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              bardzo smaczne danie,lepsze niż tradycyjna pizza

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                  Kotlety mielone na ostro

                  Nowa wersja znanego dania

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  tvnpix