zamknij

Chaczapuri

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia bałkańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Gruzińska pizza
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Bistro Masz GulaszChaczapuri

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. ¾ - 1 litra woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  •  mąka do podsypywania
  •  masło do posmarowania po upieczeniu
  • składniki farszu :
  • 500 g mozzarelli
  • 250 g bryndzy
  • 250 g fety
  • 1 jajko
  •  sól do smaku
  •  sałata i owoce granatu do dekoracji
0
6

Sposób przygotowania:

Składniki na 4 duże placki

  • Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z cukrem, dodaj pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrób sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsyp mąkę, jeżeli za twarde dolej trochę płynu
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia
  • Przygotować farsz: sery pokrusz lub zetrzyj, wymieszaj z jajkiem. Jeśli trzeba, posól do smaku
  • Ciasto podziel na 4 kule. Uformuj 4 kule z farszu
  • Rozwałkuj kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm
  • Na każdym placku połóż ser, zawiń ciasto dookoła jak sakiewkę i zlep zamykając ser w środku
  • W trakcie pracy podsyp stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleił
  • Utwórz kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkuj na placki
  • Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru
  • Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia
  • Po wyjęciu z pieca posmaruj szczodrze masłem. Podawaj pokrojone jak pizza

* kuchnia gruzińska

Przepis z Bistro Masz Gulasz ul. Piękna 15, w Warszawie

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepis Magdy Gessler w podwójnych proporcjach, z pominięciem najlepszego - jajka na koniec. Wypada podpisać.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      chaczapuri to gruziński przepis, a nie M. Gessler

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          genialne choć porównanie z pizzą nie daje nam obrazu smaku raczej jest to placek podobny do greckiej pity nadziany serem -pycha zwłaszcza jeszcze ciepłe z piekarnika .

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              bardzo smaczne danie,lepsze niż tradycyjna pizza

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Pudding z bagietki Przepis 17

                  Pudding z bagietki

                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  tvnpix