zamknij

Chaczapuri

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia bałkańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Gruzińska pizza
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Autor: Bistro Masz GulaszChaczapuri

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. ¾ - 1 litra woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  •  mąka do podsypywania
  •  masło do posmarowania po upieczeniu
  • składniki farszu :
  • 500 g mozzarelli
  • 250 g bryndzy
  • 250 g fety
  • 1 jajko
  •  sól do smaku
  •  sałata i owoce granatu do dekoracji
0
6

Sposób przygotowania:

Składniki na 4 duże placki

  • Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z cukrem, dodaj pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrób sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsyp mąkę, jeżeli za twarde dolej trochę płynu
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia
  • Przygotować farsz: sery pokrusz lub zetrzyj, wymieszaj z jajkiem. Jeśli trzeba, posól do smaku
  • Ciasto podziel na 4 kule. Uformuj 4 kule z farszu
  • Rozwałkuj kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm
  • Na każdym placku połóż ser, zawiń ciasto dookoła jak sakiewkę i zlep zamykając ser w środku
  • W trakcie pracy podsyp stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleił
  • Utwórz kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkuj na placki
  • Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru
  • Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia
  • Po wyjęciu z pieca posmaruj szczodrze masłem. Podawaj pokrojone jak pizza

* kuchnia gruzińska

Przepis z Bistro Masz Gulasz ul. Piękna 15, w Warszawie

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ten przepis to jakiś nieskładny bełkot.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ten przepis ma jakieś zryte proporcje. Na kilo mąki idzie 750 ml wody /mleka? Z tego wychodzi mokra papka. Stosunek 1:2. Na kilogram mąki 500 ml wody (albo 250 ml wody i 250ml mleka) powinno być.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Robilam. Przepis jest ok.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              przepis Magdy Gessler w podwójnych proporcjach, z pominięciem najlepszego - jajka na koniec. Wypada podpisać.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  chaczapuri to gruziński przepis, a nie M. Gessler

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      genialne choć porównanie z pizzą nie daje nam obrazu smaku raczej jest to placek podobny do greckiej pity nadziany serem -pycha zwłaszcza jeszcze ciepłe z piekarnika .

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          bardzo smaczne danie,lepsze niż tradycyjna pizza

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                              Przepis 1017

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                              Bruschetta z fasolą
                              Przepis 12

                              Bruschetta z fasolą

                              Specjalność Włochów na przystawkę

                              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                              Chrupiące płatki owsiane

                              Pyszne i proste śniadanie

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                              Efektowne i proste danie

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                              Deser z mrożonych truskawek

                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                              Champion cyklistów Przepis 16

                              Champion cyklistów

                              Niebanalna szarlotka

                              tvnpix