zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Chałka drożdżowa

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Maximilian Stock/East NewsChałka drożdżowa

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1  jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 80 g masła Lurpac
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuścić w rondelku przestudzić. 1/4 szkl mleka lekko podgrzać dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąkę.
  • Do miski przesiać mąkę dodać cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło. I drożdże i pozostałe mleko.
  • Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
  • Następnie przełożyć do foremki na chałkę lub zapleść ciasto czyli podzielić na trzy wałki i zapleść z nich warkocz. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Piec w 200 stopniach około 50 minut.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Lubię chałkę z masłem, miodem, albo syropem truskawkowym. Sama nie robię, bo lubię taką zaraz po upieczeniu, więc po śniadanko chodzę do pobliskiej piekarni.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      sprubuje upiec

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          tvnpix