zamknij

Chanukowe nibypierniczki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Chanukę świętujemy na słodko
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tata Studio/Arkadiusz ŚcichockiChanukowe nibypierniczki

Składniki

  • 350 g mąki ryżowej
  • 350 g mąki gryczanej
  • 350 g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną na mąkę)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml oleju cynamonowego albo migdałowego (wybierz ten, który lubisz najbardziej w słodkim)
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz jabłka i pokrój na kawałki.
  • Pokrojone kawałki zblenduj ze 150 ml oleju oraz cukrem i cynamonem – aż otrzymasz jabłkowo-cynamonowy mus o konsystencji papki. Zmieszaj trzy rodzaje mąki z sodą i 150 ml oleju.
  • Do gotowej mieszanki mąk dodaj mus jabłkowy i wszystko razem wyrabiaj aż powstanie masa ciasteczkowa. Możesz ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • Wytnij, przy pomocy foremek, ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia na blasze.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz około 8-10 minut.
  • Gotowe ciasteczka możesz udekorować gorzką czekoladą, płatkiem migdała, żurawiną albo gotową posypką cukierniczą (choć sprawdź czy na pewno jest wegańska i glutenfree!).

Przepis przygotowany przez restaurację Tel - Aviv, ul. Poznańska 11, Warszawa.

__________________________________________________________

Tel - Aviv od kilku miesięcy ma w swoim menu wyłącznie wegańskie i bezglutenowe potrawy. Specjalnie dla nas ekipa restauracji przygotowała dania, które serwuję się podczas Chanuki - żydowskiego święta światła i ..tłustych potraw.

Obchodzona przez osiem dni Chanuka, jest uroczystością rodzinną, obchodzoną w domu. Każdego wieczora zapalane są się świeczki (każdego dnia o jedną więcej). Świecznik stoi w oknie każdego domu, aby szerzyć dobrą nowinę. Menu chanukowe składa się ze słodkich i tłustych potraw, które spożywa się całe osiem dni trwania święta.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix