Chanukowe nibypierniczki
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 350 g mąki ryżowej
- 350 g mąki gryczanej
- 350 g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną na mąkę)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 ml oleju cynamonowego albo migdałowego (wybierz ten, który lubisz najbardziej w słodkim)
- 3 jabłka
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka i pokrój na kawałki.
- Pokrojone kawałki zblenduj ze 150 ml oleju oraz cukrem i cynamonem – aż otrzymasz jabłkowo-cynamonowy mus o konsystencji papki. Zmieszaj trzy rodzaje mąki z sodą i 150 ml oleju.
- Do gotowej mieszanki mąk dodaj mus jabłkowy i wszystko razem wyrabiaj aż powstanie masa ciasteczkowa. Możesz ewentualnie dosłodzić do smaku.
- Wytnij, przy pomocy foremek, ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia na blasze.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz około 8-10 minut.
- Gotowe ciasteczka możesz udekorować gorzką czekoladą, płatkiem migdała, żurawiną albo gotową posypką cukierniczą (choć sprawdź czy na pewno jest wegańska i glutenfree!).
Przepis przygotowany przez restaurację Tel - Aviv, ul. Poznańska 11, Warszawa.
__________________________________________________________
Tel - Aviv od kilku miesięcy ma w swoim menu wyłącznie wegańskie i bezglutenowe potrawy. Specjalnie dla nas ekipa restauracji przygotowała dania, które serwuję się podczas Chanuki - żydowskiego święta światła i ..tłustych potraw.
Obchodzona przez osiem dni Chanuka, jest uroczystością rodzinną, obchodzoną w domu. Każdego wieczora zapalane są się świeczki (każdego dnia o jedną więcej). Świecznik stoi w oknie każdego domu, aby szerzyć dobrą nowinę. Menu chanukowe składa się ze słodkich i tłustych potraw, które spożywa się całe osiem dni trwania święta.