Chili con carne
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji

Składniki
- 300 g wołowiny
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerownej papryki
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- do smaku chili lub pieprz Cayenne
- do smaku oregano
- do smaku kmin rzymski
Sposób przygotowania:
- Cebulę zeszklij na oliwie.
- Dodaj drobno pokrojony czosnek, kmin, oregano oraz chili.
- Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu około 10 minut.
- Wrzuć pokrojoną paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Na końcu dodaj fasolę.
- Gotuj kolejne 5 minut.
Komentarze (24)
"tudzież" nie jest zamiennikiem dla "lub", "albo", tak jak to pani dwukrotnie sugeruje w swojej wypowiedzi
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Dziwnie musi to wszystko smakować po tak krótkim czasie. Chili con carne powinno przygotowywać się przynajmniej przez godzinę. Wspaniale smakuje, gdy wrzuci się do gara cztery kostki gorzkiej czekolady.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
a ja wlasnie se robie /// barteo
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Rewelacja!!!ja dodaję dodatkowo kukurydzę,polecam:)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
ale syf..nie ma jak marketing rodem z TEFAŁENU.. chili con carne z pieprzem cayenne.. i OREGANO.. chyba umarłam :D pikantnej papryki można kupic TYSIĄC rodzajów, w każdym większym markecie, suszone, świeże, co kto woli. a gdzie gorzka czekolada? gdzie kukurydza? zaden to przepis, to breja na makaron rodem z fixu knorra..porażka.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
JAK MOJA SIOSTRA ROBIŁA CHILI CON CARNE TO JE ROBIŁA Z TROSZKĘ INNEGO PRZEPISU A POZA TYM DO DO ZŁAGODZENIA SMAKU PROPONUJĘ ŚMIETANĘ 22% GOSPOSIA WEDŁUG MNIE ZE ŚMIETANKĄ JEST PYSZNE !!:}
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
w przepisie jest podane oregano i 100 ml wody ale podczas gotowania nie widziałam żeby te składniki zostały dodane ....
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
dobre, ale mięco cholernie twarde, gotowałam jeszcze 40 min
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Rekomenduje- gotować trochę dłużej, mniej wody (50 ml), cebule czosnkową i nie żałować kminu:) Pycha
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
@yolee: No to przepraszam - albo kuchnia meksykańska albo nie. A rozmaite suszone chiles można kupić wysyłkowo bez problemu, jest już przynajmniej jedna firma która się tym zajmuje (wiem, bo sam od nich kupuję). A poza tym co za problem napisać że w meksyku stosuje się ten lub tamten składnik, ale jeśli nie jesteśmy go w stanie znaleźć... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
powiem tak: jakbym miala spora ochotę na chilli con carne to naprawdę nie chciałoby mi sie zamawiać chiles i czekac (ale to juz po prostu z mojego lenistwa i jak mam na cos ochote to juz chce jak najszybciej to zjesc jak sie da:P) ale wiem o co Ci chodzi i nie uważam, że się czepiasz. W kuchni najfajniejsze jest to, że można mieszkać, kombinować... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie