zamknij

Chleb ciemny z bakaliami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Rośnie jak na drożdżach
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: BBSChleb ciemny z bakaliami

Składniki

  • 100 g  suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g  moreli suszonej na słońcu
  • 100 g  orzechów włoskich
  • 2 łyżki  kakao
  • 500 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  soli
  • 50 g  drożdży
  • 2 łyżki  octu winnego
  •  , masło do posmarowania foremki
  • 1/2 l  letniej wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Włóż drożdże do szklanki, dodaj kilka łyżek letniej wody i dobrze rozmieszaj. Do pozostałej letniej wody włóż mąkę, dodaj ocet, wlej rozprowadzone w letniej wodzie drożdże. Wymieszaj ciasto mikserem, mieszaj około 3-4 minuty.
  • Dodaj do ciasta kakao, pokrojone drobno śliwki, orzechy włoskie pokruszone w kawałki, sól, oraz pokrojone morele. Dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto przykryte lnianą ściereczka na około 30 minut.
  • Posmaruj keksówki masłem, dodaj ciasto i piecz około 70 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

piec ąż 70 minut w 220 stopniach?????

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super przepis! Wyszedł mi bardzo smaczny chlebek. Dzięki! :D

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          tvnpix