zamknij

Chleb ciemny z bakaliami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Rośnie jak na drożdżach
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSChleb ciemny z bakaliami

Składniki

  • 100 g  suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g  moreli suszonej na słońcu
  • 100 g  orzechów włoskich
  • 2 łyżki  kakao
  • 500 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  soli
  • 50 g  drożdży
  • 2 łyżki  octu winnego
  •  , masło do posmarowania foremki
  • 1/2 l  letniej wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Włóż drożdże do szklanki, dodaj kilka łyżek letniej wody i dobrze rozmieszaj. Do pozostałej letniej wody włóż mąkę, dodaj ocet, wlej rozprowadzone w letniej wodzie drożdże. Wymieszaj ciasto mikserem, mieszaj około 3-4 minuty.
  • Dodaj do ciasta kakao, pokrojone drobno śliwki, orzechy włoskie pokruszone w kawałki, sól, oraz pokrojone morele. Dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto przykryte lnianą ściereczka na około 30 minut.
  • Posmaruj keksówki masłem, dodaj ciasto i piecz około 70 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis! Wyszedł mi bardzo smaczny chlebek. Dzięki! :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix