zamknij

Chleb ciemny z bakaliami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Rośnie jak na drożdżach
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSChleb ciemny z bakaliami

Składniki

  • 100 g  suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g  moreli suszonej na słońcu
  • 100 g  orzechów włoskich
  • 2 łyżki  kakao
  • 500 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  soli
  • 50 g  drożdży
  • 2 łyżki  octu winnego
  •  , masło do posmarowania foremki
  • 1/2 l  letniej wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Włóż drożdże do szklanki, dodaj kilka łyżek letniej wody i dobrze rozmieszaj. Do pozostałej letniej wody włóż mąkę, dodaj ocet, wlej rozprowadzone w letniej wodzie drożdże. Wymieszaj ciasto mikserem, mieszaj około 3-4 minuty.
  • Dodaj do ciasta kakao, pokrojone drobno śliwki, orzechy włoskie pokruszone w kawałki, sól, oraz pokrojone morele. Dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto przykryte lnianą ściereczka na około 30 minut.
  • Posmaruj keksówki masłem, dodaj ciasto i piecz około 70 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis! Wyszedł mi bardzo smaczny chlebek. Dzięki! :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix