zamknij

Chleb na podpiwku

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 1 Ilość porcji
Autor przepisu:
Oryginalna receptura
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Chleb na podpiwku

Składniki

  • Receptura na żurek na bazie podpiwka
  • 1 dag drożdże świeże
  • 0.23 L Podpiwek
  • 22 dag Mąka żytnia typ 720
  • 43 dag Mąka pszenna typ 750
  • 25 dag Żurek na podpiwku
  • Receptura na ciasto
  • 0.18 L Podpiwek ( napój)
  • 3 dag Zakwas
  • 4 dag mąka żytnia
  • 0.7 dag Sól kamienna
0
10

Sposób przygotowania:

  • Żurek zamieszaj z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 min, wszystko nadal w temp pokojowej.
  • Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu zbij ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza przesypując mąką , żeby się nie kleiło do rąk i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko ponacinać. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 min. w zależności od temperatury otoczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę wodą pędzelkiem.
  • Piecz około 50 min. w temp. 210 °C. Dla urozmaicenia jako dodatki można zastosować różne ziarna, podobnie jak w chlebach wyprodukowanych na bazie wody. Można zastosować do chleba większą proporcję mąki żytniej, jednak trzeba przy tym pamiętać o stosunku ilości żurku do ilości użytej mąki żytniej, czyli o tyle trzeba zwiększyć ilość żurku.

Od autora:

Zalecam pozyskanie zakwasu z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość, poza tym właściwa jakość tego zakwasu. (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy") Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub gotowy kupić, lecz jest drogi. Trochę wstępnych informacji. Wyprodukowanie chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wyśmienite efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek. Wiem o czym piszę, ponieważ jestem autorem pomysłu. Proponuję poczytać o właściwościach zdrowotnych podpiwka w google, na przykład podpiwka Warmińskiego. Efekty uzyskane w wyniku zastosowania podpiwka do produkcji chleba zamiast wody, skłoniły nas do zgłoszenia pomysłu celem opatentowania, wynikiem czego, ma już miejsce ochrona patentowa pomysłu. Ochrona ta obejmuje zastosowanie podpiwka do wszelkiego rodzaju ciast.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
anna_kowalczyk

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      trudny w pieczeniu, ale warto się poświęcić, bo jest pyszny, pierwszy raz jadłem tak smaczny chleb.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          tvnpix