zamknij

Chleb na podpiwku

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 1 Ilość porcji
Autor przepisu:
Oryginalna receptura
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Chleb na podpiwku

Składniki

  • Receptura na żurek na bazie podpiwka
  • 1 dag drożdże świeże
  • 0.23 L Podpiwek
  • 22 dag Mąka żytnia typ 720
  • 43 dag Mąka pszenna typ 750
  • 25 dag Żurek na podpiwku
  • Receptura na ciasto
  • 0.18 L Podpiwek ( napój)
  • 3 dag Zakwas
  • 4 dag mąka żytnia
  • 0.7 dag Sól kamienna
0
10

Sposób przygotowania:

  • Żurek zamieszaj z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 min, wszystko nadal w temp pokojowej.
  • Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu zbij ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza przesypując mąką , żeby się nie kleiło do rąk i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko ponacinać. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 min. w zależności od temperatury otoczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę wodą pędzelkiem.
  • Piecz około 50 min. w temp. 210 °C. Dla urozmaicenia jako dodatki można zastosować różne ziarna, podobnie jak w chlebach wyprodukowanych na bazie wody. Można zastosować do chleba większą proporcję mąki żytniej, jednak trzeba przy tym pamiętać o stosunku ilości żurku do ilości użytej mąki żytniej, czyli o tyle trzeba zwiększyć ilość żurku.

Od autora:

Zalecam pozyskanie zakwasu z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość, poza tym właściwa jakość tego zakwasu. (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy") Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub gotowy kupić, lecz jest drogi. Trochę wstępnych informacji. Wyprodukowanie chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wyśmienite efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek. Wiem o czym piszę, ponieważ jestem autorem pomysłu. Proponuję poczytać o właściwościach zdrowotnych podpiwka w google, na przykład podpiwka Warmińskiego. Efekty uzyskane w wyniku zastosowania podpiwka do produkcji chleba zamiast wody, skłoniły nas do zgłoszenia pomysłu celem opatentowania, wynikiem czego, ma już miejsce ochrona patentowa pomysłu. Ochrona ta obejmuje zastosowanie podpiwka do wszelkiego rodzaju ciast.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
anna_kowalczyk

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      trudny w pieczeniu, ale warto się poświęcić, bo jest pyszny, pierwszy raz jadłem tak smaczny chleb.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          tvnpix