zamknij

Chleb orzechowy

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb
Ugotowałem to!47
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaChleb orzechowy

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 300 ml letniej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie)
0
33

Sposób przygotowania:

Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i orzechy, wymieszaj  w dużej misce, dodaj rozczyn z drożdży i miodu, dodaj olej, wymieszaj a następnie wyrób rękami na gładką i elastyczną masę przez około 5 minut.  Ciasto jest gotowe gdy nie przykleja się do ręki podczas wyrabiania. Jeśli potrzeba dosyp odrobinę mąki. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 min, aż podwoi swoją objętość.  Z wyrośniętego ciasta uformuj okrągły bochenek. Miskę wyłóż czystą kuchenną ściereczką  i oprósz mąką. Do tak przygotowanej miski włóż ciasto. Przykryj wystającymi częściami ściereczki, ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 min. Wyrośnięty bochenek ostrożnie przełoż na blaszkę do pieczenia. Natnij cienkim ostrym nożem lub żyletką. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 220°C przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz kolejne 40 minut.

Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam domowy chlebek, ostatnio wypróbowałam gotową mąkę do wypieku z Lidla, bardzo dobra.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Robiłem go z tego przepisu już nie raz, zastąpiłem kilka razy orzechy słonecznikiem lub pestkami dyni(jednak z orzechami lepszy) troszkę dłużnej trzymam przy drugim garowaniu( w piekarniku później pęka) ogólnie mega szybko i łatwo nawet dla laika ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          musi być wspaniały :D ,
          mam zamiar zrobić :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy można go upiec na zakwasie? Jeśli tak, to w jaki sposób zastąpić drożdże? Dziękuję

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy można upiec w automacie?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Piekłam mniam.Warto spróbować.Zamiast orzechów można dać dynię .

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Ervisha
                          Ervisha

                          Wydaje się smaczne.... Zobaczę jak zrobię

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              przepyszny!!! ląduje w ulubionych :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ja dodałam ok 40g potłuczonych orzechów! efekt był olśniewający :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                      Chrupiące płatki owsiane

                                      Pyszne i proste śniadanie

                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                      Bruschetta z fasolą
                                      Przepis 12

                                      Bruschetta z fasolą

                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                      Bifeki faszerowane serem feta

                                      Kotlety po grecku

                                      Zupa tajska Kasi Klich
                                      Przepis 14

                                      Zupa tajska Kasi Klich

                                      Ogień w gardle!

                                      Chleb orzechowy Przepis 112

                                      Chleb orzechowy

                                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                      Kolorowa samba warzywna

                                      Zdrowe i pyszne danie

                                      tvnpix