zamknij

Chleb pszenno-razowy

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z pestkami dyni
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaChleb pszenno-razowy

Składniki

  • Na zaczyn:
  • 60g zakwasu
  • 380 mąki pszennej razowej
  • 350 wody
  • Na ciasto:
  • szczypta soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj zaczyn: drewnianą łyżką wymieszaj w misce zakwas, mąkę pszenną razową oraz wodę. Przykryj folią aluminiową i odstaw na około 8 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano będzie można już piec chleb). Gdy zaczyn będzie już gotowy wymieszaj go dokładnie z resztą składników: wodą, mąką, solą, siemieniem lnianym i pestkami dyni.
  • Ciasto przełóż do formy, odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
  • Piecz chleb jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix