zamknij

Chleb pszenno-razowy

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z pestkami dyni
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaChleb pszenno-razowy

Składniki

  • Na zaczyn:
  • 60g zakwasu
  • 380 mąki pszennej razowej
  • 350 wody
  • Na ciasto:
  • szczypta soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj zaczyn: drewnianą łyżką wymieszaj w misce zakwas, mąkę pszenną razową oraz wodę. Przykryj folią aluminiową i odstaw na około 8 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano będzie można już piec chleb). Gdy zaczyn będzie już gotowy wymieszaj go dokładnie z resztą składników: wodą, mąką, solą, siemieniem lnianym i pestkami dyni.
  • Ciasto przełóż do formy, odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
  • Piecz chleb jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix