zamknij

Chleb pszenno-razowy

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z pestkami dyni
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: pannamadziaChleb pszenno-razowy

Składniki

  • Na zaczyn:
  • 60g zakwasu
  • 380 mąki pszennej razowej
  • 350 wody
  • Na ciasto:
  • szczypta soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj zaczyn: drewnianą łyżką wymieszaj w misce zakwas, mąkę pszenną razową oraz wodę. Przykryj folią aluminiową i odstaw na około 8 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano będzie można już piec chleb). Gdy zaczyn będzie już gotowy wymieszaj go dokładnie z resztą składników: wodą, mąką, solą, siemieniem lnianym i pestkami dyni.
  • Ciasto przełóż do formy, odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
  • Piecz chleb jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix