zamknij

Chleb pszenno-razowy

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
z pestkami dyni
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaChleb pszenno-razowy

Składniki

  • Na zaczyn:
  • 60g zakwasu
  • 380 mąki pszennej razowej
  • 350 wody
  • Na ciasto:
  • szczypta soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
0
0

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj zaczyn: drewnianą łyżką wymieszaj w misce zakwas, mąkę pszenną razową oraz wodę. Przykryj folią aluminiową i odstaw na około 8 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano będzie można już piec chleb). Gdy zaczyn będzie już gotowy wymieszaj go dokładnie z resztą składników: wodą, mąką, solą, siemieniem lnianym i pestkami dyni.
  • Ciasto przełóż do formy, odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
  • Piecz chleb jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika, odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix