zamknij

Chleb razowy na drożdżach

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Taki smaczny i zdrowy chlebek razowy powinien znaleźć się na naszych stołach każdego poranka.
Ugotowałem to!41
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
25komentarzy
Chleb razowy na drożdżach
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb razowy na drożdżach z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej 500
  • 2 szklanki  mąki pszennej razowej
  • 20 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleko
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
0
54

Sposób przygotowania:

  • Rozkrusz drożdże, zalej ciepłym mlekiem i delikatnie zamieszaj, by się rozpuściły.
  • Dodaj szklankę mąki pszennej 500 i odstaw na 15 minut. Dodaj mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przyklejać się do dłoni.
  • Odstaw na 30 minut. Uformuj bochenek i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Natnij chleb, by nie pękał podczas pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Do chleba podać można 3 rodzaje mała smakowego:

1) masło z pietruszką i czosnkiem;

2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem;

3) suszone  pomidory zmiksowane z masłem.

Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.

Zainspiruj nas

Komentarze (25)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

20 dkg drożdży (na filmie) do ok 40 dkg mąki? Oszalone są czy co...? Chleb robiony na szybko może jest lepszy od tego ze sklepu, ale daleko mu do tego, który "dojrzewa" przez ok 14h... Popytajcie Wasze Mamy i Babcie jak się piecze chleb, jeżeli są ze wsi... Ja piekę w piekarniku tak, jak kiedyś piekła moja Mama w piecu - pamiętam z dzieciństwa.... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      chleb jest naprawdę smaczny i warty upieczenia lecz to kilku zmianach w przepisie 20g drożdży i 1 łyżeczka soli.POLECAM

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zrobiłam według tego, co napisane w przepisie, a później dopiero obejrzałam filmik:/ Wyszła ciapowata breja, która w niczym nie przypomina chleba. Szkoda trudu i składników:(

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              powinni pokazać jak wsypujecie składniki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  same błędy , piszą 20 g, dodają 20 dkg. piszą łyżka dodają łyżeczkę. postarajcie sie chociaz troche.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Chaotyczny przepis, mówią jedno robią drugie. Napisały żeby dodać 20 g drożdzy, na filmie ilość wskazuje na 20 dkg. Piszą, żeby dodać łyżkę soli, łyżke miodu a dodają ŁYŻECZKĘ. Szkoda czasu na taką niekompetencję!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          to trzeba dodac 20 g jak napisaly, czy 20 dkg jak powiedzialy??

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              20 g drożdży to nie 20dkg .kilogram to 1000gram /100dkg panie mają problem z miarą ja dałem tak jak jest napisane w przepisie zobaczę jak mi wyjdzie :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  20g,czy to jest 20 dkg?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      nie 20 g to 20g a 20 dkg to 20dkg

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Pudding z bagietki Przepis 17

                                          Pudding z bagietki

                                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                          Corpus delicti końca lata

                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                          tvnpix