zamknij

Chleb toskański

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
ania gotuje
Autor przepisu:
"ania gotuje" razem z nami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: ania gotujeChleb toskański

Składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 400 g wrzątku
  • 15 g świeżych drożdży
  • 30 g oliwy
  • 120 g ciepłej wody
0
2

Sposób przygotowania:

  • 12 godzin przed wypiekiem chleba przygotuj pastę z 250g mąki pszennej i 400g wrzątku. Miesza się ją do uzyskania gładniej masy, a po wystygnięciu przykrywa szczelnie folią spożywczą i odstawia na 12 godzin (moja stała nieco dłużej, ale bez skutków ubocznych).
  • Po tym czasie z 15g świeżych drożdży i 120g ciepłej wody zrób rozczyn i odstawić go na 15 minut, a w tym czasie do pasty mączno-wodnej dolej 30g oliwy, wymieszaj i odstaw podobnie jak rozczyn na 15 minut.
  • W tym czasie w misce przygotuj 400g mąki i wrzuć do niej pastę oraz rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj, wyrób i odstaw na 1 godzinę.
  • Po godzinie ciasto urośnie.
  • Można je jeszcze odrobinę powyrabiać. Następnie przełóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, uformuj bochenek, obsyp mąką, ponacinaj nożem i piecz 35 minut w 200-220 stopniach.
  • Świetnie smakuje jeszcze ciepły z masłem lub maczany w oliwie.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dlaczego to chleb nazywa się toskański ? Tylko przez dodatek oliwy ? I ilość wody podajemy w ml a nie g

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Toskański bo bez soli.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          tvnpix