zamknij

Chleb toskański

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
ania gotuje
Autor przepisu:
"ania gotuje" razem z nami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: ania gotujeChleb toskański

Składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 400 g wrzątku
  • 15 g świeżych drożdży
  • 30 g oliwy
  • 120 g ciepłej wody
0
2

Sposób przygotowania:

  • 12 godzin przed wypiekiem chleba przygotuj pastę z 250g mąki pszennej i 400g wrzątku. Miesza się ją do uzyskania gładniej masy, a po wystygnięciu przykrywa szczelnie folią spożywczą i odstawia na 12 godzin (moja stała nieco dłużej, ale bez skutków ubocznych).
  • Po tym czasie z 15g świeżych drożdży i 120g ciepłej wody zrób rozczyn i odstawić go na 15 minut, a w tym czasie do pasty mączno-wodnej dolej 30g oliwy, wymieszaj i odstaw podobnie jak rozczyn na 15 minut.
  • W tym czasie w misce przygotuj 400g mąki i wrzuć do niej pastę oraz rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj, wyrób i odstaw na 1 godzinę.
  • Po godzinie ciasto urośnie.
  • Można je jeszcze odrobinę powyrabiać. Następnie przełóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, uformuj bochenek, obsyp mąką, ponacinaj nożem i piecz 35 minut w 200-220 stopniach.
  • Świetnie smakuje jeszcze ciepły z masłem lub maczany w oliwie.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dlaczego to chleb nazywa się toskański ? Tylko przez dodatek oliwy ? I ilość wody podajemy w ml a nie g

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Toskański bo bez soli.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          tvnpix