zamknij

Chleb toskański

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
AnnaG123
Autor przepisu:
"ania gotuje" razem z nami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: ania gotujeChleb toskański

Składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 400 g wrzątku
  • 15 g świeżych drożdży
  • 30 g oliwy
  • 120 g ciepłej wody
0
2

Sposób przygotowania:

  • 12 godzin przed wypiekiem chleba przygotuj pastę z 250g mąki pszennej i 400g wrzątku. Miesza się ją do uzyskania gładniej masy, a po wystygnięciu przykrywa szczelnie folią spożywczą i odstawia na 12 godzin (moja stała nieco dłużej, ale bez skutków ubocznych).
  • Po tym czasie z 15g świeżych drożdży i 120g ciepłej wody zrób rozczyn i odstawić go na 15 minut, a w tym czasie do pasty mączno-wodnej dolej 30g oliwy, wymieszaj i odstaw podobnie jak rozczyn na 15 minut.
  • W tym czasie w misce przygotuj 400g mąki i wrzuć do niej pastę oraz rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj, wyrób i odstaw na 1 godzinę.
  • Po godzinie ciasto urośnie.
  • Można je jeszcze odrobinę powyrabiać. Następnie przełóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, uformuj bochenek, obsyp mąką, ponacinaj nożem i piecz 35 minut w 200-220 stopniach.
  • Świetnie smakuje jeszcze ciepły z masłem lub maczany w oliwie.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dlaczego to chleb nazywa się toskański ? Tylko przez dodatek oliwy ? I ilość wody podajemy w ml a nie g

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Toskański bo bez soli.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          tvnpix