Chleb z płatkami owsianymi
Przepis
śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji

Składniki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 ml letniej wody
- 150 g płatków owsianych
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj płatki owsiane i odstaw. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj rozczyn z płatkami i dobrze wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj oliwą, przełóż do niej ciasto i wygładź mokrą dłonią, wierzch posyp płatkami, ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 50 minut.
Komentarze (73)
Nie znamy tego zobaczymy
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Można ten chleb upiec w automacie do pieczenia chleba
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
super przepis
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
na czym polega forum skoro Pan Piotr nie udziela odpowiedzi na zadawane pytania ?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Pisze jak byk AUTORRR PRZEPISU czyli pan Piotr jest autorem przepisu a nie forum mysl czlowieku ,pozdrawiam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
czy po upieczeniu chlebek powinien być zawinięty w ściereczkę płócienną?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Mam wielką ochotę na ten świetnie wyglądający chlebek, a ponieważ w kuchni stawiam pierwsze kroki, nie wiem czy "mąka pszenna", która jest w przepisie to każda mąka? ...poznańska czy tortowa może być, czy specjalna pszenna do chleba?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
w sumie to nie chleb a ciasto drozdzowe ale w smaku tez jest fajne
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
piekłam, trochę zmodyfikowałam, dodaję więcej soli, czosnek granulowany , ostra paprykę, siemię lniane, kminek...i wyszedł przepyszny, dzisiaj piekę drugi raz dodałam jeszcze smażoną cebulkę :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Upiekłam wczoraj ten chlebek. Wyszedł przepyszny :-) Jak dla mnie w tym przepisie jest za dużo maki ale mieszkam w UK wiec może to dlatego że mają inną mąkę. Piekę chleby wiec wiem jaka ma być konsystencja :-) Dla tych którzy pieką w UK była to mąka plain flour Mc Dougalls zostało mi jakieś 3/4 szklanki :-)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
W UK mamy specjalna make do chleba. Moze byc biala albo z pelnego przemialu
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
W Polsce tez sa specjalne maki do pieczenia chleba ;D
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
upiekłam chlebek troszkę przepis przerobiłam zrobiłam bez płatków owsianych i z mąki orkiszowej.chleb wyszedł super wszystkim bardzo smakował polecam!!!!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie