zamknij

Chleb żytni na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z chrupiącą skórką
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSChleb żytni na zakwasie

Składniki

  • 250 g mąki żytniej typ 750 (do zakwasu)
  • 250 g mąki typ 2000 (do zakwasu)
  • 0,5 l  wody o temperaturze ok. 30 stopni C (do zakwasu)
  • 1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 kg mąki żytniej jasnej chlebowej typ 750
  • 250 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
  • 2 łyżki soli
  • ok. 1,5 l wody
0
1

 

 

 

Sposób przygotowania:


  • Zakwas. Do dużej miski wsyp obie mąki, wlej wodę i dokładnie wymieszaj
  • Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni
  • W trakcie kiszenia zakwasu można go zamieszać
  • Następnie przełóż zakwas do większego naczynia ( najlepiej drewniana dzieża z przykrywką), dodaj 1 kg mąki razowej żytniej, typ 2000, dolać około 1 l wody. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 dzień do zakwaszenia
  • Ciasto. Następnego dnia dodaj 1 kg mąki żytniej typ 750 oraz 250 g mąki orkiszowej i sól
  • Wyrabiaj ciasto ręką, stopniowo dodawaj wodę. Wyrabiaj około 45 minut, aż ciasto uzyska "jedwabistość" w dotyku
  • Następnie przełóż do 4 silikonowych foremek keksowych
  • Foremki z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 30 stopni C i trzymaj w lekko uchylonym piekarniku około 60 - 80 minut, aż wyrośnie
  • Następnie włącz piekarnik z funkcja pary na 190 stopni i piecz około 45 minut
  • Po wyjęciu z piekarnika, chleb położ na drewnianej deseczce i przykryj lnianą ściereczką do wystygnięcia
Galeria foto (10)

Chleb żytni na zakwasie

  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(1 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(2 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(3 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(4 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(5 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(6 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(7 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(8 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(9 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie (10 z 10) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.
Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix