zamknij

Chleb żytni na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z chrupiącą skórką
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSChleb żytni na zakwasie

Składniki

  • 250 g mąki żytniej typ 750 (do zakwasu)
  • 250 g mąki typ 2000 (do zakwasu)
  • 0,5 l  wody o temperaturze ok. 30 stopni C (do zakwasu)
  • 1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 kg mąki żytniej jasnej chlebowej typ 750
  • 250 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
  • 2 łyżki soli
  • ok. 1,5 l wody
0
1

 

 

 

Sposób przygotowania:


  • Zakwas. Do dużej miski wsyp obie mąki, wlej wodę i dokładnie wymieszaj
  • Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni
  • W trakcie kiszenia zakwasu można go zamieszać
  • Następnie przełóż zakwas do większego naczynia ( najlepiej drewniana dzieża z przykrywką), dodaj 1 kg mąki razowej żytniej, typ 2000, dolać około 1 l wody. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 dzień do zakwaszenia
  • Ciasto. Następnego dnia dodaj 1 kg mąki żytniej typ 750 oraz 250 g mąki orkiszowej i sól
  • Wyrabiaj ciasto ręką, stopniowo dodawaj wodę. Wyrabiaj około 45 minut, aż ciasto uzyska "jedwabistość" w dotyku
  • Następnie przełóż do 4 silikonowych foremek keksowych
  • Foremki z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 30 stopni C i trzymaj w lekko uchylonym piekarniku około 60 - 80 minut, aż wyrośnie
  • Następnie włącz piekarnik z funkcja pary na 190 stopni i piecz około 45 minut
  • Po wyjęciu z piekarnika, chleb położ na drewnianej deseczce i przykryj lnianą ściereczką do wystygnięcia
Galeria foto (10)

Chleb żytni na zakwasie

  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(1 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(2 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(3 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(4 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(5 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(6 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(7 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(8 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie(9 z 10) Fot. BBS
  • Chleb żytni na zakwasie
    Chleb żytni na zakwasie (10 z 10) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.
Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix