Chlebek śniadaniowy
Przepis
śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
olvvvja
Idealny na śniadanie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 7 g suszonych drożdży
0
0
Sposób przygotowania:
- Drożdże oraz cukier wsyp do miski i zalej ciepłą wodą.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj jajka, jogurt, sól oraz ekstrakt, zamieszaj drewnianą łyżką.
- Cały czas mieszając dosypuj porcjami mąkę.
- Ciasto wyłóż na stolnicę i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie ono gładkie i elastyczne umieść je w naoliwionej misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozpłaszcz je, wsyp rodzynki i zagnieć je w ciasto.
- Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piecz w 175'C przez 45 minut.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.