zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
PoraCośZjeść
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.poracoszjesc.blogspot.comChrupiące chlebki z indykiem, serem kozim, roszponką i orzeszkami piniowymi

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 400 g piersi z indyka
  • świeżo zmielona sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka łyżek masła
  • 5 garści roszponki
  • kilka plasterków sera koziego
  • 50 g orzeszków piniowych
  • kilka łyżek płynnego miodu
0
4

Sposób przygotowania:

  • Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki. Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów. Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią.
  • Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane.
  • Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni.
  • Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe. Całość polewamy niewielką ilością miodu. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix