zamknij

Chłodnik botwinkowy babci

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zimne i kwaskowate
Ugotowałem to!61
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
19komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSChłodnik botwinkowy babci

Składniki

  • 1 litr  maślanki, jogurtu lub kwaśnego mleka
  • 1  duży pęczek boćwinki z młodymi buraczkami
  • 1 zielony ogórek
  • 1  pęczek rzodkiewki
  • 5 łyżek  posiekanego koperku
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/3 łyżeczki  pieprzu
  • ok. 200 ml  wody
0
41

Sposób przygotowania:

  • Maślankę lub jogurt włóż na noc do lodówki. Umyj boćwinkę. Buraczki wraz z łodyżkami pokrój w drobną kosteczkę, włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj 10 minut. Odstaw do wystygnięcia
  • Umyj rzodkiewki i ogórka. Obierz ogórka ze skórki i zetrzyj razem z rzodkiewkami na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórka, rzodkiewki i koperku, zalej maślanką lub jogurtem, dodaj wywar wraz z buraczkami, wymieszaj
  • Przypraw pieprzem i solą. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj schłodzony
Zainspiruj nas

Komentarze (19)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Świetny przepis na chłodnik .Palce lizać ,dzięki .

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      teraz jest pora na taka zupe zaczyna sie robic cieplutko to bedzie smaczne danie szczegolnie gdy troche postoi w lodowce

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          pyszne, pierwszy raz zrobiłam...mniam, dzięki

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              informuję wszystkich wypowiadających się na tej stronie, że panuje na niej polityka coockies to znaczy, że w każdym momencie wikileaks może przesłać wam wirusa, pozdrawiam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  każdy wie kto tylko miał 5 z pooslkeigo oczywiście, że misze i mówi się zbocznica

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      aahha żal mi was ludzie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Większośc osób wypowiadających się tutyaj narusza regulamin serwisu za co grozi zakaz wst ępu pod nadzorem adresu IP każdy kto wypowie się po mnie ma prawo usłyszeć zarzuty, ogar dzieci zazdroszczące mi wszystkiego

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Nawet na forach kulinarnych musicie sobie ubliżać?!!
                              Ludzie co z Wami jest

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  pyszny ,polecam dodac jajo i troche koncentratu do barszczu ma duzo lepszy smak :P

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      UDAŁO SIE,PIERWSZY RAZ TO ROBIE,JEST SMAKOWITY,POLECAM TEN PRZEPIS!!!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                          Szaszłyki wyborne

                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                          Pizza godna królów

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          tvnpix