zamknij

Chłodnik bułgarski "Tarator"

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Chłodnik w stylu bałkańskim
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNChłodnik bułgarski "Tarator"

Składniki

  • 2  ogórki zielon
  • 0,5 litra jogurtu naturalnego
  • 0,5 litra kefiru
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  •  sól i pieprz
  • 100 ml wody
0
0
  • Ogórki umyj i pokrój w drobną kosteczkę, koperek posiekaj, dodaj do ogórków.
  • Czosnek pokrój drobno lub wyciśnij przez praskę. Dodaj do ogórka.
  • Do miski wlej jogurt i kefir, mieszaj i dolewaj zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj sól, pieprz.
  • Orzechy upraż na suchej patelni, a potem posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Chłodnik przełóż do miseczek, posyp orzechami i polej olejem.

Przepis autorstwa Beaty Kartowicz.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix