zamknij

Chłodnik hiszpański "Gazpacho z szynką dojrzewającą"

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orzeźwiająca klasyka kuchni hiszpańskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNChłodnik hiszpański "Gazpacho z szynką dojrzewającą"

Składniki

  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • 4 gruntowe ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  •  papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  •  ocet winny, sól, pieprz
  •  miąższ z bułki pszennej
  • 6 plastrów szynki dojrzewającej
  • szczypta kuminu
0
0
  • Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić. Pozostałe warzywa również obierz i pokrój, wrzuć do blendera, dodaj sok z limonki, ocet winny, miąższ z bułki pszennej i przyprawy, wszystko zmiksuj.
  • Dodaj oliwę, przecedź przez sito, wlej do odpowiedniego pojemnika i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  • Szynkę dojrzewającą włóż na suchą patelnię teflonową i smaż żeby była chrupiąca.
  • Gazpacho podaj w miseczkach lub wysokich kieliszkach z chrupiącą szynką dojrzewającą.

Przepis autorstwa Beaty Kartowicz.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
olaprz1234

Wygląda smacznie i zdrowo! Ostatnio mam hopla na takie przepisy! Na pewno wypróbuje!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix