Chłopska pizza
Przepis konkursowy
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
kasiaLew8zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 300 g mąki pszennej pół na pół z żytnią
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki wody gazowanej lub piwa
- 3 surowe ziemniaki
- 150 g żółtego sera
- 150 g wędzonego sera
- 150 g wędzonego boczku
- po szczypcie rozmaryn,u oregano, bazyli
- do smaku sól, pieprz
- odrobina masła
0
1
Sposób przygotowania:
- Drożdże łączymy z cukrem, solą i niewielką ilością wody. Dodajemy mąkę,oliwę i resztę wody, wyrabiamy miękkie sprężyste ciasto. Czekamy aż trochę wyrośnie, następnie rozwałkowujemy na kształt owalu i układamy na blasze.
- Wierzch smarujemy niewielką ilością oliwy lub masłem. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki najlepiej szatkownicą. Rozkładamy równomiernie na pizzy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą przyprawami (rozmaryn, oregano, bazylia) pieprzem, na to plastry wędzonego boczku oraz wędzonego sera, posypujemy startym żółtym serem.
- Pieczemy w piekarniku temp 180 stopni ok 20 minut do momentu aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.