zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

"Chłopski sernik na zimno"- z truskawkami, borówkami, świeżą miętą i sosem winno-truskawkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://pasjasmaku.wordpress.com"Chłopski sernik na zimno" - z truskawkami, borówkami, świeżą miętą i sosem winno-truskawkowym

Składniki

  • 200 g sera białego półtłustego
  • 1/2 limonki (sok)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g truskawek
  • 50 g borówek
  • 20 g masła Lurpak
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • około 10 listków świeżej mięty
0
6

Sposób przygotowania:

  • Blendujemy 2 zółtka jaj i 3 łyżku cukru na kogel-mogel. Dodajemy 20 g miękkiego masła, miąższ z wanilii, twarożek i całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Jeśli nie mamy blendera możemy to wymieszać nawet zwykłą łyżką lub “zagnieść” widelcem - po prostu konsystencja będzie trochę inna, ale przecież najważniejszy jest smak.
  • Nasz “sernik” wkładamy na około godzinę do lodówki. 100 g truskawek kroimy na drobniejsze kawałki i karmelizujemy z łyżką cukru.
  • Podlewamy winem, dodajemy sok z limonki i stale mieszając gotujemy aż lekko zgęstnieje, ale tak, żeby pozostały nam kawałki owoców.
  • Resztę truskawek (100g) kroimy w plasterki, borówki przekrajamy na pół. Na talerzu układamy podstawę z plasterków truskawek i na nich kładziemy ausztycher lub inną foremkę do ułożenia sernika.
  • Do ausztychera wkładamy połowę naszej masy sernikowej, układamy kolejno warstwę borówek, listków mięty i plasterki truskawek. Nakładamy drugą część sernika układamy resztę borówek i polewamy całość wcześniej zrobionym sosem winno-truskawkowym.
  • Możemy przybrać talerz truskawkami, miętą lub co tylko wyobraźnia nam podpowie. Deser banalny w wykonaniu, a smak zniewalający. Smacznego :) !

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix