zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

"Chłopski sernik na zimno"- z truskawkami, borówkami, świeżą miętą i sosem winno-truskawkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: http://pasjasmaku.wordpress.com"Chłopski sernik na zimno" - z truskawkami, borówkami, świeżą miętą i sosem winno-truskawkowym

Składniki

  • 200 g sera białego półtłustego
  • 1/2 limonki (sok)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g truskawek
  • 50 g borówek
  • 20 g masła Lurpak
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • około 10 listków świeżej mięty
0
6

Sposób przygotowania:

  • Blendujemy 2 zółtka jaj i 3 łyżku cukru na kogel-mogel. Dodajemy 20 g miękkiego masła, miąższ z wanilii, twarożek i całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Jeśli nie mamy blendera możemy to wymieszać nawet zwykłą łyżką lub “zagnieść” widelcem - po prostu konsystencja będzie trochę inna, ale przecież najważniejszy jest smak.
  • Nasz “sernik” wkładamy na około godzinę do lodówki. 100 g truskawek kroimy na drobniejsze kawałki i karmelizujemy z łyżką cukru.
  • Podlewamy winem, dodajemy sok z limonki i stale mieszając gotujemy aż lekko zgęstnieje, ale tak, żeby pozostały nam kawałki owoców.
  • Resztę truskawek (100g) kroimy w plasterki, borówki przekrajamy na pół. Na talerzu układamy podstawę z plasterków truskawek i na nich kładziemy ausztycher lub inną foremkę do ułożenia sernika.
  • Do ausztychera wkładamy połowę naszej masy sernikowej, układamy kolejno warstwę borówek, listków mięty i plasterki truskawek. Nakładamy drugą część sernika układamy resztę borówek i polewamy całość wcześniej zrobionym sosem winno-truskawkowym.
  • Możemy przybrać talerz truskawkami, miętą lub co tylko wyobraźnia nam podpowie. Deser banalny w wykonaniu, a smak zniewalający. Smacznego :) !

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix