zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Chouquettes czyli francuskie ptysie

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
MartaH Kuchniainthecity
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 250 ml wody
  • 125 g mąki
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 4  jajka
  • 50 g cukru perlistego
  • 1  żółtko
  • szczypta soli
0
2

Chouquettes są to malutkie ptysie, które odkryłam we Francji. Łatwe i szybkie do przyrządzenia. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do kawy. Można je jeść „nature” lub z dodatkiem dżemu, masła…

W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z masłem i szczyptą soli. Następnie zdjąć z ognia i szybkim ruchem wsypać mąkę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, tak żeby nie było grudek. Rondelek postawić na małym ogniu i mieszać do momentu aż ciasto zrobi się gładkie, lśniące, zacznie odstawać od brzegów rondelka i uformuje kulę. Należy wówczas zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia przez 5 minut i po tym czasie dodać pojedynczo jajka, za każdym razem energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (trzeba zachować odstępy, bo ptysie dość mocno rosną). Następnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta żółtkiem zmieszanym z łyżką wody. Na koniec posypać ptysie cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C° i piec przez 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Do ciasta na chouquettes (na sam koniec, już po dodaniu jajek) można dodać kawałki czekolady i wówczas uzyskamy tzw. chouquettes aux pépites de chocolat.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix