zamknij

Chowder z dorsza

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Gęsta, zimowa zupa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNChowder z dorsza

Składniki

  • 300 g filetu z dorsza
  • 1 cebula
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 5 ziemniaków
  • szklanka mleka
  • 100 ml śmietany 36%
  • opakowanie włoszczyzny
  •  natka pietruszki, koperek
  •  pieprz kajeński, sól
  •  gałka muszkatałowa
  •  olej rzepakowy
  •  dobry wiejski chleb
0
0
  • Z włoszczyzny przygotuj szybki bulion.
  • W garnku przesmaż boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodaj cebulę. W trakcie smażenia dodaj łyżeczkę mąki pszennej, wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
  • Do garnka dolej bulion i wrzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj do miękkości. Dopraw w międzyczasie gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem kajeńskim.
  • Dodaj mleko i rybę w kawałkach. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, jeszcze tylko śmietana, która sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej aksamitna.
  • Zupa gotowa, posyp ją suto natką i koperkiem. I koniecznie dodaj grzanki z wiejskiego pieczywa.

Przepis przygotowany przez Olgę Borys i Andrzeja Polana.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix