Chowder z dorsza
Przepis
zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcjiGęsta, zimowa zupa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 300 g filetu z dorsza
- 1 cebula
- 150 g boczku surowego wędzonego
- 5 ziemniaków
- szklanka mleka
- 100 ml śmietany 36%
- opakowanie włoszczyzny
- natka pietruszki, koperek
- pieprz kajeński, sól
- gałka muszkatałowa
- olej rzepakowy
- dobry wiejski chleb
0
0
- Z włoszczyzny przygotuj szybki bulion.
- W garnku przesmaż boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodaj cebulę. W trakcie smażenia dodaj łyżeczkę mąki pszennej, wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.
- Do garnka dolej bulion i wrzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj do miękkości. Dopraw w międzyczasie gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem kajeńskim.
- Dodaj mleko i rybę w kawałkach. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, jeszcze tylko śmietana, która sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej aksamitna.
- Zupa gotowa, posyp ją suto natką i koperkiem. I koniecznie dodaj grzanki z wiejskiego pieczywa.
Przepis przygotowany przez Olgę Borys i Andrzeja Polana.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.