zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotuj-sam.blogspot.comChrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa

Składniki

  • 2 żółtka
  • do dekoracji listki mięty i aktinidia (polskie kiwi)
  • szczypta kardamonu
  • około 2 łyżek cukru do smaku
  • 300 g śliwek węgierek
  • 20 g masła Lurpak klasyczne do sosu
  • 30 g masła Lurpak klasyczne do zapiekania
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • około 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 50 dag wiejskiego zmielonego twarożku
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 20 g masła Lurpak Klasyczne
  • 2 łyżki maku
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jaja
0
1

Sposób przygotowania:

  • Stop 2 dag masła po czym je schłodź. Do mleka dodaj 2 jaja, szczyptę soli, mak i mąkę orkiszową. Zmiksuj na gładko. Nie przerywając miksowania dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
  • Na końcu dodaj stopione masło, wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Usmaż na suchej patelni naleśniki. Zmiksuj jaja i żółtka z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Dodaj ugotowaną komosą ryżową - wymieszaj.
  • Nadziewaj naleśniki masą, zwijaj je w rulony. Foremkę wysmaruj masłem, ułóż naleśniki na których równomiernie rozsyp wiórki masła. Zapiekaj naleśniki w piekarniku do chwili, aż będą chrupiące a masa ładnie się zapiecze (około 35 minut w temp. 170 st.C)
  • W międzyczasie wypestkuj śliwki, pokrój je w ćwiartki. Wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody, dodaj kardamon i duś na wolnym ogniu podsypując niewielką ilością cukru (do smaku zależnie od kwaśności śliwek). Gdy śliwki lekko się rozpadną dodaj masło, wymieszaj dokładnie, duś jeszcze 5 minut po czym zdejmij z ognia. Obierz aktinidia, pokrój je na połówki.
  • Gorące naleśniki po wyjęciu z piekarnika polej sosem ze śliwkami, posyp połówkami aktinidii i listkami mięty.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix