zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Chrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotuj-sam.blogspot.comChrupiące naleśniki makowe z twarożkiem i quinoa

Składniki

  • 2 żółtka
  • do dekoracji listki mięty i aktinidia (polskie kiwi)
  • szczypta kardamonu
  • około 2 łyżek cukru do smaku
  • 300 g śliwek węgierek
  • 20 g masła Lurpak klasyczne do sosu
  • 30 g masła Lurpak klasyczne do zapiekania
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • około 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 50 dag wiejskiego zmielonego twarożku
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 20 g masła Lurpak Klasyczne
  • 2 łyżki maku
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jaja
0
1

Sposób przygotowania:

  • Stop 2 dag masła po czym je schłodź. Do mleka dodaj 2 jaja, szczyptę soli, mak i mąkę orkiszową. Zmiksuj na gładko. Nie przerywając miksowania dosypuj mąkę pszenną w takiej ilości, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany.
  • Na końcu dodaj stopione masło, wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Usmaż na suchej patelni naleśniki. Zmiksuj jaja i żółtka z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Dodaj ugotowaną komosą ryżową - wymieszaj.
  • Nadziewaj naleśniki masą, zwijaj je w rulony. Foremkę wysmaruj masłem, ułóż naleśniki na których równomiernie rozsyp wiórki masła. Zapiekaj naleśniki w piekarniku do chwili, aż będą chrupiące a masa ładnie się zapiecze (około 35 minut w temp. 170 st.C)
  • W międzyczasie wypestkuj śliwki, pokrój je w ćwiartki. Wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody, dodaj kardamon i duś na wolnym ogniu podsypując niewielką ilością cukru (do smaku zależnie od kwaśności śliwek). Gdy śliwki lekko się rozpadną dodaj masło, wymieszaj dokładnie, duś jeszcze 5 minut po czym zdejmij z ognia. Obierz aktinidia, pokrój je na połówki.
  • Gorące naleśniki po wyjęciu z piekarnika polej sosem ze śliwkami, posyp połówkami aktinidii i listkami mięty.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix