zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Chrupiące pierogi z pieca z serem Castello z niebieską pleśnią i gruszkami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
sandra_dwojewska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://ooomnomnomnom.blogspot.comChrupiące pierogi z pieca z serem Castello z niebieską pleśnią i gruszkami

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 200 g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 1-2 gruszki
  • 1 rostrzepane jajko
  • dodatkowo płatki migdałowe
0
8

Sposób przygotowania:

  • Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jako, mleko, zaczyn i roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Gruszki obieramy.
  • Zarówno owoce jak i ser kroimy w średniej wielkości kostkę. Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów).
  • Na środek nakładamy parę kosteczek sera i gruszki i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem lub zawinąć falbankę. Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
  • Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią. Podawać na gorąco najlepiej z konfiturą żurawinową lub malinową. Smacznego! Zapraszam na wytrawne i delikatne piecuchy z aromatycznym serem Castello z niebieską pleśnią i słodkimi gruszkami.
  • To świetne połączenie - piecuchy same w sobie są niesamowite chyba z każdym nadzieniem, zaś duet serów pleśniowych z gruszkami zdecydowanie należy do "top ten" jesiennej kulinarnej listy przebojów. Pierożki są chrupiące, a nadzienie delikatne i wyraziste zarazem.
  • To danie bezpretensjonalne, które na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom serów pleśniowych.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
marlenkaaa111

wow, super pomysł!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepyszne...zapewniam niesamowite doznania smakowe...:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          tvnpix