zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciabatta z cime di rape i cacioricottą

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 3 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comCiabatta z cime di rape i cacioricottą

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 30 g masła klasycznego Lurpak
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100g cacioricotty koziej
  • 300 ml cime di rape (pędów rzepy)
  • 1 łyżka mąki z pełnego przemiału
  • 150 g maki pszennej typu 650
  • 6 łyżek mąki do posypania
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • kilka  kostek lodu
0
4

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami. Dodajemy mąkę oraz pół łyżeczki soli i dalej mieszamy i wyrabiamy około 15 minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy go dużą ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier formując podłużny kształt. Następnie, aby uformować ciabattę podnosimy papier na zmianę z dwu stron aż ciasto nabierze odpowiedniego wąskiego, długie kształtu i będzie obtoczone w mące. Ciasto po tych zabiegach nie może kleić się do papieru.
  • Przekładamy papier na blachę do pieczenia i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 15 minut w 250 stopniach uprzednio wrzucając do piekarnika kilka kostek lodu.
  • Po upieczeniu ciabattę suszymy na kratce i zabieramy się za "dodatki". Na suchej rozgrzanej patelni spiekamy szynkę na czipsy. Zdejmujemy, dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cime di rape. Doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy.
  • Ciabattę kroimy na kromki, smarujemy masłem Lurpak i układamy cime di rape, na to cienkie plasterki cacioricotty i szynkowe czipsy.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

musi być dobre

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Musi...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          tvnpix