zamknij

Ciasteczka bezowe o smaku orzechowym

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ozdobny deser z borówkami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiasteczka orzechowe

Składniki

  • 350 g białek
  • 500 g cukru
  • 100 g  orzechów laskowych
  • 400 g borówek (najlepiej odmiana - brusznica) mrożonych
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 150 g cukru do karmelu
  • 50 ml śmietany
0
0

Sposób przygotowania:

  • Orzechy umieść na blaszce i wstaw do piekarnika do wysuszenia. Wysuszone obierz ze skórki i miksuj w blenderze na puder.
  • Białka ubij z cukrem na puszystą pianę, delikatnie połącz z orzechami. Workiem cukierniczym wyciśnij odpowiednią wielkość dla ciasteczek.  Wypiecz w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godziny.
  • Brusznicę smaż na miodzie. Z cukru przygotuj karmel, dodaj masło i śmietanę. Gotuj do momentu aż znikną grudki i powstanie jednolita masa.
  • Powstałą masą krówkową posmaruj bezę orzechową, nałóż porcje brusznicy i przykryj jeszcze jedną bezę.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix