zamknij

Ciasteczka bezowe o smaku orzechowym

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ozdobny deser z borówkami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsCiasteczka orzechowe

Składniki

  • 350 g białek
  • 500 g cukru
  • 100 g  orzechów laskowych
  • 400 g borówek (najlepiej odmiana - brusznica) mrożonych
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 150 g cukru do karmelu
  • 50 ml śmietany
0
0

Sposób przygotowania:

  • Orzechy umieść na blaszce i wstaw do piekarnika do wysuszenia. Wysuszone obierz ze skórki i miksuj w blenderze na puder.
  • Białka ubij z cukrem na puszystą pianę, delikatnie połącz z orzechami. Workiem cukierniczym wyciśnij odpowiednią wielkość dla ciasteczek.  Wypiecz w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godziny.
  • Brusznicę smaż na miodzie. Z cukru przygotuj karmel, dodaj masło i śmietanę. Gotuj do momentu aż znikną grudki i powstanie jednolita masa.
  • Powstałą masą krówkową posmaruj bezę orzechową, nałóż porcje brusznicy i przykryj jeszcze jedną bezę.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix