zamknij

Ciasteczka daktylowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Spakuj na piknik
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSCiasteczka daktylowe

Składniki

  • 240 g daktyli bez pestek
  • 120 g masła
  • 320 ml wrzątku
  • 160 g brązowego cukru
  • 3 jaja
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczeka proszku do pieczenie
  • 3/4 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżeczka  sody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Pokrój daktyle w kostkę, włóż do wrzącej wody
  • Masło i cukier ucieraj dodając po jednym jajku
  • Gdy utrzesz jaja z cukrem i masłem dodaj przesiana mąkę i cynamon
  • Do posiekanych daktyli zmieszanych z wodą dodaj sodę i wlej daktyle z woda do ciasta
  • Dobrze wymieszaj, wlej do tortownicy wysmarowanej masłem
  • Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 60 minut. Po ostudzeniu pokrój na kawałki
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

a proszek do pieczenia kiedy mam dodac? nie dokladnie chyba ten przepis?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      tvnpix