zamknij

Ciasteczka kruche

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszności od piankablog.pl
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: piankablog.plCiasteczka kruche

Składniki

  • 200 g  miękkiego masła
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 250 g  cukru pudru
0
5

Sposób przygotowania:

  • Masło utrzyj z cukrem (nie za długo, aby ciasto po wyrobieniu miało dobrą konsystencję) przy pomocy miksera. Tutaj możesz dodać np. łyżeczkę ekstraktu waniliowego, skórkę cytrynową, pomarańczową, cynamon lub inną przyprawę, aby nadać ciasteczkom aromatu.
  • Następnie dodaj jajko i mąkę – połącz składniki mikserem, po czym zagnieć je ręcznie aby miało jednolitą konsystencję. Zostaw ciasto na godzinę w lodówce. Nie zapomnij zawinąć ciasta w folię!
  • Rozwałkuj i wykrawaj ulubione kształty. Piecz ok. 10 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Ostudzić na metalowej kratce.
  • Aby wykonać lukier ubij lekko białka i połącz z cukrem pudrem. Można zabarwić go odrobiną barwnika spożywczego. Jeśli chcesz bardziej gęsty lukier – wsyp więcej cukru.
  • Jeśli bardziej rzadki – dolej kilka kropel wody. Lukier na ciasteczkach musi porządnie wyschnąć – najlepiej przez całą noc.

Autor: piankablog.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pewnie dobrze będą smakowały

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      tvnpix